Overstapper
Shirin Zozan Abullah
Direct naar de doorbraken van Shirin? Klik hier!
De betekenis van werk
Werk betekent voor mij contact met mensen, afleiding van stress. Want als ik geen werk heb, dan heb ik stress. Daarnaast verdien ik met werk geld, waarmee ik voor mijzelf en mijn gezin kan zorgen. En voel ik mij onderdeel van de maatschappij. Na mijn aankomst in Nederland, 8 jaar geleden, heb ik in verschillende AZC’s gewoond. Toen ik mijn verblijfsvergunning had gekregen ben ik naar Oosterhout verhuisd. Hier kwam ik in het begin zonder werk te zitten. Ik vond dit niet fijn, ik wou niet thuiszitten en wou graag aan het werk in mijn nieuwe thuisland.
Beginpunt
Ik stond voor een uitdaging: het vinden van werk. Toen ik nog geen werk had, besloot ik om vrijwilligerswerk te gaan doen om mijzelf bezig te houden. Ik ben naar de school van mijn kinderen gegaan en heb gevraagd of ik vrijwilligerswerk mocht doen, als overblijf juf. Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan, dat ik het initiatief heb genomen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik zou anderen zoals ik die naar Nederland komen aanmoedigen om dit ook te durven. Leg contacten met mensen, zo leer je de taal sneller. Probeer deel te nemen aan de maatschappij, en begin klein als je dat wil: 2 uurtjes in de week voor vrijwilligerswerk. Ik heb zelf ook het initiatief genomen, ik wou iets betekenen voor mezelf en anderen hier. Ik ben daarna zelf naar de gemeente Oosterhout gegaan, en daar heb ik Esther [begeleidster Gemeente Oosterhout] ontmoet. Ik stelde de vraag: kan ik hier iets betekenen? Ik wil niet thuiszitten, ik krijg daar stress van. Esther heeft mij toen goed geholpen, en na een paar maanden heeft Esther mij gebeld om te vertellen dat ze werk heeft gevonden voor mij, als gastvrouw bij een taalschool. Toen heb ik gesolliciteerd, samen met Esther, en ben ik aangenomen!
Een helpende hand
Tijdens de bootcamp van De Buitenboordmotor heb ik bepaald welke sectoren het beste bij mij zouden passen. Hierbij heeft het inzicht van anderen over mijn willen en kunnen mij geholpen in mijn besluit om verder te gaan in het onderwijs, zoals ik in Irak deed. Ik heb na de bootcamp geprobeerd om niveau 3 schooljuf te worden, maar de taal had ik niet onder de knie en daardoor kon ik de stap helaas niet maken. Ik ben dus met de opleiding gestopt. Daarnaast zat ik met mensen in de klas die veel jonger waren dan ik, ik voelde me dus niet thuis in die leeromgeving. Ik wil nog steeds graag deze kant op, schooljuf zijn, maar ik heb momenteel mijn baan als gastvrouw. Ik hou van kinderen, en vind het leuk om met kinderen te werken. Om op dat punt te komen, zou ik een goede school moeten vinden die bij mij past. Het moet passen bij mijn niveau: testen/toetsen die op mijn niveau zijn. De tijd houdt mij ook tegen om dit te doen: ik heb nu een baan, ik verdien geld. Esther heeft mij in dit hele proces veel geholpen. Ik waardeer haar hulp enorm. Zij geloofde dat ik het kan, zij heeft samen met mij gezocht. Zij heeft zelf scholen gebeld, en gevraagd: kunnen jullie iets voor haar gaan betekenen? Ik denk dat gemeentes zelf het meeste kennis hebben waar werk nodig is, waar handen nodig zijn. Daardoor denk ik dat gemeentes mensen zoals ik goed kunnen helpen.
Een baan gevonden
Met hulp en begeleiding van Esther heb ik dus mijn huidige baan als gastvrouw gevonden. Esther heeft met deze organisatie het contact gelegd, en over mij verteld en heeft hierbij mijn Persoonlijk Profielpaspoort gebruikt. Zo heeft ze mij geholpen in het laten zien van wie ik ben, wat ik wil, en wat ik kan.
Mijn situatie nu
Ik vind het heel fijn om nu aan de slag te zijn en werk te hebben. Ik ben nu gastvrouw voor 3 dagen in de week, bij een taalschool. Ik heb taken zoals het op orde houden van de administratie, het zetten van koffies voor gasten, het op orde houden van de ruimte, enzovoort. Het op orde houden van de administratie, wat digitaal gaat, vond ik eerst spannend. Veel systemen in Nederland zijn gedigitaliseerd, een verschil met in Irak, en hier moest ik aan wennen. Maar: door het te doen, heb ik het geleerd.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots op mijzelf. Ik ben er trots op dat ik zover ben gekomen, dat ik zelf initiatief heb genomen over mijn situatie. Ik vind dat ik sterk ben. Daarom ben ik trots op mijzelf.
Wat zou je anderen mee willen geven, Shirin?
Doe je best om werk te zoeken, probeer niet thuis te blijven. Ga aan de slag. Niet bang zijn, durven, en neem stappen. Durven, durven, durven! Er is angst bij mensen in de bijstand: de financiële zekerheid valt weg, en je weet niet of je werk gaat vinden en hoe dat gaat aflopen. Maar mijn advies is om het gewoon te doen, durf de stap te zetten. Zoek samen met anderen in je omgeving werk naar werk. Bijvoorbeeld als een organisatie die jou helpt (bijvoorbeeld de gemeente) jou ook helpt met het zoeken naar werk.
Doorbraak | Inzicht |
---|---|
Doorbraak 1: Motivatie overstap | Shirin werkte al jaren als vrijwilliger op een basisschool. Ze wou graag de overstap naar betaald werk maken. |
Doorbraak 8: Verleggen van Gelden | De opleiding van Muhannad wordt betaald door de school waar hij nu aan het werk is. Muhannad zal uiteindelijk meer gaan verdienen dan de bijstand en kan daar dan volledig uit. |
Doorbraak 11: Superscholing | Shirin kon starten als flexibele zij-instromer, verkort (9 maanden in plaats van 2 jaar). Vervolgens werd haar niveau 2 opleiding bekostigd via het RMT en haar niveau 3 opleiding door haar toenmalige werkgever. |