Overstapper

Asim Kirici

Direct naar de doorbraken van Asim? Klik hier!

De betekenis van werk

Lesgeven is mijn passie. In Turkije was ik 17 jaar docent filosofie, psychologie, en sociologie. Mijn droom was altijd, als kind al, om docent te worden. Ik hou ervan om leraar te zijn, om mijn studenten te onderwijzen en ze te helpen in hun kennis. Het liefst zou ik hier in Nederland ook docent willen zijn, maar ik moet de taal heel vloeiend kunnen spreken. Ik ben 4 jaar geleden hiernaar toe verhuisd, naar Andel, met mijn gezin. Hier begon mijn zoektocht naar werk.

Een nieuw begin

In Turkije  heb ik 17 jaar als docent gewerkt, en ook een tijdje als ambtenaar bij de overheid. Eenmaal in Nederland dacht ik: ik moet ander werk zoeken, ik kan geen docent zijn hier. Ik moet hiervoor vloeiend Nederlands kunnen spreken, en dat kan ik nog niet. Maar ik dacht ook: ik moet alsnog goed Nederlands leren, ook voor ander werk. Daarom werk ik nu twee dagen in de week in de bibliotheek. De sfeer hier bevalt me goed, ik vind het leuk om hier te werken. Ook volg ik een cursus Nederlands.

Inzichten en initiatief nemen

Ik heb veel kennis opgedaan tijdens mijn bootcamp traject over de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik heb hier vriendelijke mensen ontmoet, die mij geholpen hebben in mijn zoektocht naar een baan. Anderhalf jaar geleden heb zelf het initiatief genomen en heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de school van mijn dochter. De Buitenboordmotor heeft mij daarna geholpen met het vinden van werk. Een drempel voor mij bij het vinden van werk was de taal.

Op zoek naar een baan

Daarnaast had ik de drang om te gaan bijdragen aan de Nederlandse maatschappij, maar ik had toch meer tijd nodig om de taal te leren en me aan te passen aan mijn nieuwe omgeving. Het liefst zou ik docent willen zijn in Nederland, maar ik sta ook open voor ander type werk, zoals ik nu doe. In de buurt hebben wij een centrum waar ouderen geholpen worden die lijden aan eenzaamheid, daar zou ik graag willen werken. Ik kan goed connecties leggen met mensen, ik hou ervan om met mensen te praten. Daarnaast pas ik me goed aan: ik heb afgelopen maand een brief gekregen dat ik mezelf kan naturaliseren als Nederlander! Ik voel me thuis in Andel. Ik ben omringd door behulpzame mensen die mij willen helpen. Twee weken geleden ben ik naar het gemeentehuis gegaan om te praten over mijn toekomst, welk werk ik in de toekomst kan gaan doen.

Situatie nu

Ik werk nu ook als vrijwilliger voor 1 dag in de week, bij de bibliotheek van de school van mijn dochter. Het bevalt me enorm. Anderen die in mijn situatie zitten, zou ik willen meegeven: ik begon met kennis te maken met anderen. Ik ging naar mijn buurvrouw, “Hallo, mijn naam is Asim. Ik ben hiernaar toe verhuisd vanuit Turkije. Ik wil me graag voorstellen!”. En zo ging ik naar de bibliotheek, om met andere mensen contact te leggen. Ik ging bij mijn buren langs om even koffie te drinken, legde veel contact met mensen. Zo leerde ik de taal ook vlotter. En heb ik uiteindelijk mijn baan gevonden. Mijn advies aan anderen: durf op zoek te gaan naar werk, en begin met het leggen van contacten.

DoorbraakInzicht
Doorbraak 1: Motivatie overstapAsim woont nu 6 jaar in Nederland. Daarvoor heeft hij 17 jaar als docent psychologie in Turkije gewerkt en hij zou dit werk hier ook heel graag weer willen oppakken. Hij heeft een HBO-diploma, maar zijn Nederlands is op B1-niveau. Asim zit nu 2 jaar in de bijstand en wil daar graag uit.
Doorbraak 8: Verleggen van GeldenAsim blijft zijn bijstandsuitkering ontvangen en krijgt daarnaast de tijd en ruimte om deel te nemen aan de bootcamp van De Buitenboordmotor. Bovendien worden zijn reiskosten vergoed door de gemeente.