Overstapper

Jelle van Andel

Op een kruispunt

Niks is zeker in het leven, ook niet je carrière. Vroeger was een vaste baan een zekerheid, maar nu niet meer. Je moet je daarom altijd blijven ontwikkelen. Door dit inzicht begon ik na te denken over mijn eigen pad. Hoewel ik sinds 2014 met veel plezier bij ING werk, merk ik dat ik geen nieuwe uitdagingen meer ervaar. De logische volgende stap lijkt leidinggevende taken op me te nemen, maar op dit moment ligt mijn ambitie elders. Gelukkig is ING een fantastische werkgever die me altijd heeft gesteund, ook in mijn zoektocht naar iets nieuws. Kortom: ik was op zoek naar een frisse en inspirerende uitdaging!

Een nieuwe afslag

Na wat zelfreflectie en de bootcamp van De Buitenboordmotor wist ik al snel dat het onderwijs mijn volgende stap zou zijn. Daar kan ik mijn vaardigheden en ervaring goed inzetten, vooral op het gebied van coaching. Een paar jaar geleden begon ik al te zoeken naar een weg richting het onderwijs, maar dat werd onderbroken door de coronapandemie. Na die tijd ben ik opnieuw op zoek gegaan en kreeg ik een tip van een kennis die bij de gemeente Nijmegen werkte. Hij wees me op de cursus “Zin in Lesgeven” van Windesheim, gegeven door Arend Jan Zwarteveen. Die cursus heeft me goed geholpen. Daarna ben ik verder gaan zoeken binnen mijn eigen organisatie, ING, en zo kwam ik bij De Buitenboordmotor terecht.

Bootcamp en zelfreflectie

De assessments en het invullen van mijn Persoonlijk Profiel Paspoort vond ik zeer waardevol en verhelderend! Tijdens de bootcamp had ik het gevoel dat ik soms iets verder was dan de rest van de groep: ik was vooral bezig met de praktische aanpak en minder met persoonlijke strubbelingen. Ik zat in de modus van actie. Desondanks heb ik veel uit de bootcamp gehaald: het daagde me echt uit om zelf verbindingen te leggen en kritisch naar mezelf te blijven kijken. Naarmate de bootcamp vorderde, werden de adviezen en handvatten steeds concreter. Hoewel ik intrinsiek gemotiveerd was om docent te worden, gaf de bootcamp me het juiste duwtje in de rug. De keuze voor het onderwijs leek altijd al voor de hand te liggen. Het heeft me altijd aangetrokken, maar ik heb er nooit serieus over nagedacht. Tijdens mijn VWO-opleiding werd het niet aangemoedigd om het onderwijs in te gaan, omdat er werd verwacht dat je dan een wetenschappelijke richting zou kiezen. Als ik destijds echt naar mijn innerlijke motivatie en drijfveren had geluisterd, had ik waarschijnlijk veel eerder voor het onderwijs gekozen.

Ambitie

Wat in mijn optiek het onderwijs vak zo aantrekkelijk maakt is het vermogen om complexe concepten toegankelijk te maken, vertrouwen op te bouwen en jongeren te begeleiden. Ik zie de leeftijdsgroep van brugklassers tot jongvolwassenen, ongeveer tot 20 jaar, als een inspirerende doelgroep om mee te werken. Daarnaast merk ik op dat Nederland te kampen heeft met uitdagingen op het gebied van taalvaardigheid bij jongeren, met name op het gebied van schrijven en lezen. Ik voel een sterke drive om bij te dragen aan de verbetering hiervan.

Wat is er nu anders voor je?

Op dit moment volg ik deeltijds een opleiding tot tweedegraads docent Nederlands, terwijl ik drie dagen per week werk bij ING. De overige dag reserveer ik voor mijn stage en extra schoolactiviteiten. ING heeft mij financieel gesteund om deze stap mogelijk te maken, onder andere door het collegegeld te betalen en mijn loon gedurende 8 maanden door te betalen. Dankzij de ondersteuning van mijn werkgever kon ik met een gerust hart mijn overstap naar het onderwijs overwegen, zonder me zorgen te hoeven maken over mijn inkomsten. Met als resultaat: ik ben dus nu student! Mijn week ziet er nu heel anders uit: mijn vrije tijd wordt volledig opgeslokt door mijn studie. Echter, mijn motivatie is verschoven van mijn werk naar mijn studie, wat nu echt het middelpunt van mijn week vormt. Ik geniet er ook erg van; ik haal voldoening uit het lezen en begrijpen van boeken en artikelen. De studiebelasting valt mee en ik heb mijn eigen manier gevonden om het in te passen in mijn week. Deze verandering heeft ook invloed gehad op mijn gezinsleven, maar we passen ons allemaal goed aan!

Waar ben je trots op, Jelle?

Het vergt moed om écht de sprong te wagen. Het volgen van je hart kan veel verandering teweegbrengen, maar ik ben er trots op dat ik deze keuze zorgvuldig heb overwogen. Hoewel er momenten van spanning en onzekerheid waren, heb ik nooit aan mijn besluit getwijfeld. Vooral de financiële stabiliteit was een bron van zorg, maar mede dankzij de steun van mijn werkgever, de Buitenboordmotor en de cursus Zin in Lesgeven kon ik hiermee omgaan. Wat ik anderen zou willen meegeven die ook een overstap overwegen? Het leven is onzeker, dus het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen en iets na te streven waar je echt gelukkig van wordt. Vergeet niet om altijd een plan B achter de hand te hebben!