Podcast

De Buitenboordmotor heeft één missie: een circulaire arbeidsmarkt waarin iedereen kan werken en van betekenis kan zijn. In deze podcast verbeelden we de weg naar een circulaire arbeidsmarkt, waarin we laten zien dat je op een andere manier naar mensen kan kijken, zodat iedereen zich kan blijven ontwikkelen en van toegevoegde waarde kan zijn in de maatschappij. We bespreken met partners waarom dit belangrijk is en hoe we dit kunnen bereiken. Daarvoor zullen we soms buiten de lijntjes moeten kleuren. Want alleen dan verandert het systeem.

Nienke en Simone

Aflevering 1

In 2017 zijn Nienke Meijer en Simone Heidema samen Stichting De Buitenboordmotor gestart. Tijdens deze eerste aflevering nemen ze ons mee naar het begin en het verbeelden van hoe het anders kan. Enkel wanneer we buiten de lijntjes kleuren en niet wachten op een ander, kan er verandering komen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om nu SAMEN een stap naar voor te zetten. Luister en wordt meegenomen in een verhaal gedreven door onrust en passie maar vooral in een beweging die om mensen draait. Klik HIER om de podcast te beluisteren.

Jeroen Veldboer en Aukje Kuijpers

Aflevering 2

In deze aflevering delen Aukje Kuypers, Algemeen Directeur Koninklijke Kuijpers en Jeroen Veldboer, HR Directeur Hans Anders en HR Directeur Sante Partners hun persoonlijke ervaringen over wat of wie heeft bijgedragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Aukje benadrukt het belang van kansen krijgen van mensen die vertrouwen in je hebben, evenals het hebben van een ondersteunende omgeving. Jeroen benadrukt ook het belang van het creëren van kansen en het nemen van initiatief om je eigen rol en ontwikkeling vorm te geven. Aukje pleit voor een dynamische arbeidsmarkt, waarbij de nadruk ligt op het ondersteunen en ontwikkelen van werknemers. Jeroen benadrukt dat iedereen zijn eigen invulling geeft aan de circulaire arbeidsmarkt en dat het voornamelijk draait om het blijven ontwikkelen en inzetten van vaardigheden. Klik HIER om de podcast te beluisteren.

Joost Farwerck en Petri Hofste

Aflevering 3

Stap in een boeiende aflevering waarin Joost Farwerck, CEO van KPN, en Petri Hofsté, nummer 1 in de top 100 van commissarissen van Nederland, bij Achmea, Rabobank, Pon en Fugro, verbeelden hoe een circulaire arbeidsmarkt eruit kan komen te zien. Twee inspirerende leiders, die zich richten op de veranderingen en kansen binnen de arbeidsmarkt van vandaag. Joost benadrukt de uitdaging om mensen te enthousiasmeren voor veranderingen en noemt de Buitenboordmotor als een positief sociaal model voor de toekomstige arbeidsmarkt. Petri onthult haar persoonlijke drijfveren, benadrukt het belang van coaching, en het bieden van kansen aan mensen die hun baan verliezen. Ontdek in deze podcast de inspirerende inzichten van Joost en Petri en klik HIER om te luisteren naar deze eye-opening discussie!

Tjeerd de Jong en Jankees Lampe

Aflevering 4

In deze inspirerende  aflevering gaan Jankees Lampe, eigenaar van Inergy, en Tjeerd de Jong, voorzitter College van Bestuur bij KSU, samen in gesprek over het creëren van een circulaire arbeidsmarkt. JanKees is van mening dat werk voor iedereen belangrijk is en dat iedereen het recht heeft om werk te vinden. Hij pleit voor meer vertrouwen en openheid in het wervingsproces en benadrukt dat o.a. de levenservaring van een persoon kan bijdragen aan zijn of haar werk. Tjeerd onderstreept het belang van onthe-job training en begeleiding en pleit voor de integratie van leren en werken. In een betoverend slot stelt Tjeerd dat er meer MOED nodig is van mensen om systeemveranderingen door te voeren. Klik HIER om deze fascinerende discussie te beluisteren.

Joanny Lijbers en Céline van Asselt

Aflevering 5

In deze aflevering delen Céline van Asselt, Managing Director bij Goldman Sachs en voormalig Chief Finance and Risk Officer bij APG, en Joanny Lijbers, Head of HR bij Unilever, hun visie op de arbeidsmarkt en wat hen drijft in het geloven van een circulaire arbeidsmarkt. Céline gelooft sterk in een arbeidsmarkt waarin mens en ontwikkeling centraal staan, waarin er inclusiviteit en flexibiliteit is, en waarin zingeving en waarde voor alle partijen belangrijk zijn. Joanny benadrukt het belang van het creëren van kansen en geluk voor iedereen, vooral voor degenen die niet dezelfde kansen krijgen! Ze bespreken het concept van een circulaire arbeidsmarkt en hoe dit kan bijdragen aan het oplossen van tekorten en het betrekken van mensen aan de zijlijn.  Céline illustreert op schitterende wijze de “reis” van ontwikkeling en werkgeluk in een baan: “Je baan of carrière kun je zien als voortdurende reis.” Klik HIER om de podcast te beluisteren.

Expertsessie met Mirriam Jansen en Matthijs Boer

Aflevering 6

“Is de huidige manier van onderwijs nog passend voor mensen die al aan het werk zijn?”

Een vraag die Mirriam Jansen, Programmaleider LLO bij Windesheim, stelt in onze nieuwe podcastaflevering. Een inspirerende episode waar veel aan bod komt omtrent Leven Lang Ontwikkelen en hoe het onderwijs anders kan gevormd worden.

Verder bespreken we wat werkgevers en opleiders samen kunnen doen om mensen die nu niet meedoen op de arbeidsmarkt, duurzaam te laten landen bij organisaties.

Matthijs Boer, HR projectmanager bij CSU, reikt tools en oplossingen aan om objectieve selectie mogelijk te maken. Zo kan Ongekend Talent op basis daarvan aan de slag, in plaats van op de traditionele manier waar enkel naar CV en diploma’s gekeken wordt.

Luister de podcast Hier!

Expertsessie met Etienne Friederichs en Bas van Klompenburg

Aflevering 7

Deze aflevering gaan ⁠Etienne Friederichs,⁠ sociaal ondernemer bij Buitengewoon en Fasilicom Group & ⁠Bas van Klompenburg⁠, adviseur bij Stichting Lezen & Schrijven samen in gesprek over het betrekken en ontwikkelen van mensen die nu niet deelnemen aan de arbeidsmarkt. Etienne Friederichs (sociaal ondernemer) en Bas van Klompenburg (adviseur) bespreken het bereiken, begeleiden en binden van deze mensen. Ze behandelen obstakels zoals stigma’s en oplossingen zoals flexibel werk, het benutten van krapte, en beschikbare toolkits. Ook delen ze inzichten over hoe werkgevers en opleiders kunnen helpen. Luister voor praktische tips om onontdekt talent een plek te geven binnen je organisatie.

Luister mee en verbeeld samen met ons de weg naar een circulaire arbeidsmarkt! Klik HIER.