Overstapper
Joost van Nugteren
Direct naar de doorbraken van Joost? Klik hier!
Wat deed je eerst en wat doe je nu?
Voordat ik aan De Loopbrug van De Buitenboordmotor begon werkte ik bij de Rabobank als beleggingsspecialist. Nu is de bouw en techniek mijn dagelijkse werkomgeving en werk ik bij Kuijpers, een prachtig familiebedrijf. Mijn leven op kantoor van 9 tot 5 is veranderd, door de week sta ik om 5 uur op en begin ik om 7 uur in de ochtend met werken. Als de wekker gaat denk ik wel eens ‘waar ben ik aan begonnen’ maar het antwoord krijg ik dan meteen zodra mijn werkdag begonnen is; het werkplezier is enorm.
Ik ben alweer bijna een jaar aan het werk bij Kuijpers en kan in deze functie mijn ambitie en nieuwsgierigheid ruim baan geven. Ik wil graag Projectleider worden. Het leuke aan mijn werk is dat elke dag anders is. Waar mijn werk bij de bank erg procesmatig was ingericht, is elke opdracht hier een nieuwe uitdaging. Je eigen bijdrage en creativiteit zijn daarbij belangrijk. Wat vandaag de oplossing lijkt voor een vraagstuk, kan morgen weer helemaal anders zijn. Ik houd van die afwisseling.
Mijn nieuwe collega’s keken me aan, daar heb je de ‘bankman’ die in de techniek wil…
Waar ben je goed in en komt dat ook tot zijn recht in je werk?
Gelukkig werd ik tijdens de bootcamp goed geholpen om te kijken welke sector het beste bij me past. Ik vind namelijk al snel alles leuk, kan me bij elke baan voorstellen wat er interessant aan is. Tegelijkertijd ben ik niet impulsief, ik denk juist altijd veel en lang over dingen na. Dat was in het begin best spannend, want vrij snel na de bootcamp werd ik aan mijn nieuwe werkgever, Kuijpers, gekoppeld. In die periode van zes weken voordat ik zou beginnen, heb ik veel nagedacht en me regelmatig afgevraagd of ik nou wel voor het juiste gekozen had. Het was in die tijd voor de Buitenboordmotor zelf ook pionieren en dat heeft goed uitgepakt voor mij. Ik ben er trots op dat ik die overstap gemaakt heb en hoop dat ik snel andere overstappers bij ons in het bedrijf kan helpen met hun overstap.
Ik ben omgeschoold voor de techniek en onderaan begonnen maar ik merk dat ik anders in mijn werk sta dan andere startende collega’s. Dat heeft toch met mijn jarenlange werkervaring te maken, ook al is die in een hele andere sector. Sinds ik bij Kuijpers werk, vraag ik mijn collega’s nog steeds vaak waarom dingen zo zijn of gedaan worden. Ik kijk met een frisse blik naar mijn nieuwe omgeving. Maar zo ben ik, ik stap overal op af en wil er het fijne van weten. Die nieuwsgierigheid zit in me en zal ik ook altijd blijven houden. In het begin kreeg ik ‘ja, zo doen we dat gewoon,’ terug, maar inmiddels kennen ze me en wordt er bekeken of die manier niet efficiënter of anders kan. Daar hebben we met elkaar altijd veel lol in. Dat is iets wat ik echt belangrijk vind; plezier in je werk hebben. Ik krijg daar ontzettend veel energie door.
“Ik vind altijd alles leuk, dat lijkt misschien handig maar eigenlijk is het juist lastig wanneer je begint aan De Buitenboordmotor.”
Joost, wat was het moment dat je dacht, nu kan ik de keuze voor een overstap goed motiveren?
Tijdens mijn opleiding Management Economie en Recht had ik mijn afstudeerstage bij de bank. Ik dacht daar een jaar te blijven, maar dat werden er ongemerkt 15. Als je eenmaal ergens goed zit, dan is de keuze om iets volledig anders te gaan doen lastig. Een reorganisatie bracht boventalligheid met zich mee. Daar zat ik gelukkig niet bij, maar het heeft me wel aan het denken gezet en de gedachte om iets anders te gaan doen in mijn werk, aangewakkerd en versterkt. Ik heb toen met HR-managers intern gesproken, kennis gemaakt met andere bedrijven en uiteindelijk ging mijn aandacht naar De Buitenboordmotor.
“Als de ambitie er is dan is de stap naar een nieuwe branche heel goed te doen. Tijdens de bootcamp leer je die kennen, samen met je drive en motivatie.”
Wat valt jou met name op in de arbeidsmarkt?
Wat mij echt opvalt is dat er in de BV Nederland, zoals ik het wel noem, heel veel goede mensen rondlopen, veel ervan zitten alleen op de verkeerde plek. Die mismatch onderling is het probleem, HR-managers weten vaak ook niet wat ze met je aan moeten op basis van alleen je cv. Dat kan een prachtig cv zijn, maar werkgevers in andere sectoren kunnen er vaak niets mee. Gelukkig is er nu De Buitenboordmotor. Zij laten zien dat het cv niet heilig is, maar dat je in de loop van de tijd andere competenties ontwikkelt. Competenties waar je energie van krijgt en die moet je wat mij betreft inzetten. Toen ik net ging werken was je cv ongeveer het enige dat telde.
Zijn er financiële uitdagingen geweest voor jou tijdens de Loopbrug? Waar liep je tegenaan en wie heeft jou daarbij kunnen helpen?
De begeleiding die ik heb gekregen bij het inzichtelijk maken van het financiële plaatje was heel belangrijk. Vaak lijkt er een groot verschil te zijn in het nieuwe salaris ten opzichte van het oude, maar tijdens het gesprek met een financieel deskundige kwam ik erachter dat het nettoverschil toch best mee viel. Dat was van doorslaggevende factor om de overstap met een goed gevoel te kunnen maken. Daarnaast zijn er bij Kuijpers genoeg mogelijkheden om financieel te groeien.
Hoe was de kennismaking met je nieuwe werkomgeving?
Omdat ik iets totaal anders ging doen dan dat ik gewend was, en daarbij ook nog eens moest studeren, ben ik erg blij met mijn begeleider. Een echte coach die in het inwerktraject tijd voor je vrij maakt is key. Maar ik kan bij iedereen, zelfs bij de directeur als ik dat zou willen, aankloppen voor vragen. Er is geen hiërarchie zoals bij een bank; de verhouding tussen formeel en informeel zijn heel goed. In het begin werd ik wel bekeken, en hoorde ik ze denken: ‘wat moet die bankman nou in de techniek’ maar inmiddels hoor ik echt bij het team. Alles verandert bij het maken van een sector overstap en er komen veel nieuwe dingen bij kijken. Duidelijkheid betreft een functie en ontwikkeling plan is dan fijn om je aan vast te houden, zeker in de periode waarin er veel nieuwe dingen op je afkomen. Dat ontbrak nog, maar gelukkig valt alles te bespreken en maakt Kuijpers zich echt hard voor overstappers.
Wat zou je anderen willen meegeven wanneer zij zelf nadenken over een overstap?
Het is belangrijk je eigen plan te maken, want het is een uitdaging om te werken en te studeren tegelijkertijd. Dat wordt een extra uitdaging omdat je een nieuwe baan hebt, in een nieuwe branche met vaak ook nieuwe werktijden. Ook daarvoor spreek ik met een coach, een andere dan die op werkvlak. We hebben het over mijn ontwikkeling en waar mijn uitdagingen liggen. Het is heel belangrijk om dat serieus te nemen, dat geeft het gevoel dat je ertoe doet en dat je je blijft ontwikkelen, een pad waar je net heel bewust voor gekozen hebt. Ik vond het enorm spannend van tevoren, maar als ik er nu op terug kijk, was die angst niet nodig. Ik heb vertrouwen in de toekomst en mocht het ooit weer nodig zijn om een overstap te maken, heb ik het vertrouwen dat ik het kan. Ik zou het zo weer doen.
Doorbraak | Inzicht |
---|---|
2: Oriëntatie en Keuzeprogramma | Joost was niet meer bevlogen in zijn oude baan. Doordat Joost de mogelijkheid kreeg van de Rabobank om zich verder te oriënteren binnen de bootcamp ontstond er perspectief om in beweging te komen. |
9: Persoonlijk financieel inzicht en keuze | Joost heeft veel gehad aan de financiële begeleiding tijdens de bootcamp. Het inzicht dat zijn netto verandering in salaris meeviel, was de doorslaggevende factor om de overstap te maken. |
12: Succesvolle Onboarding | Joost had veel aan zijn coach en begeleider tijdens het inwerktraject, maar een duidelijk inwerk- en ontwikkelplan ontbrak en dat gaf onrust. |