Overstapper

Michella van de Weerd

Schoonheidsspecialiste en Hoofdconducteur

Het is zo belangrijk dat je doet waar je energie van krijgt: dat je als je thuis komt zelfs nog energie overhebt voor je familie, vrienden en je kinderen. Het leven is zo veel meer dan alleen werk!

Direct naar de doorbraken? Klik hier

Vastgeroest

Het was tijdens de Coronapandemie, mijn werk als hoofdconducteur was niet leuk. De treinen reden nog maar de sfeer was grimmig en de treinen waren bijna leeg , waardoor ik het contact met mensen in de trein verloor. Ik werkte toen al 23 jaar bij de NS, vanaf mijn 19e . Op een gegeven moment werd er door de NS Inside pagina een bericht gedeeld om mee te doen aan de Bootcamp van de Buitenboordmotor. Ik dacht, ik geef me ervoor op en werd uitgekozen. Ik zat vast geroest in m’n functie, het was de veilige keuze. Uiteindelijk wil je wat anders, maar je weet niet hoe je dat moet gaan aanpakken. Ik was ook wel aan het zoeken, maar wist niet wat ik wilde en wat er bij me zou passen.

Geluksmomentjes

Mijn trigger was echt de Coronapandemie, die zorgde voor lege treinen en depressieve sferen. Normaal waren er dagjesmensen waar ik veel positieve energie uit haalde. Door Corona waren die er toen niet meer. Ik had voor de pandemie hele leuke gesprekken met mensen en haalde daar zoveel leuke dingen uit. Natuurlijk is niet elke interactie positief en heb ik wel meer negatieve reacties gehad dan positieve maar de positieve blijven hangen. Bijvoorbeeld wanneer oude mensen met hun kleinkinderen een dagje uit gaan en je het plezier in de mensen ziet. Dat waren de kleine geluksmomentjes op mijn dag.

Positiviteit

Ik had vroeger als voordat ik bij de NS als BOA ging werken, de politieopleiding gedaan, en was in eerste instantie wel geïnteresseerd om die kant weer op te gaan. Maar toen dacht ik bij mezelf, dan ga ik weer de negatieve omgeving in. Of het nou in toezichthoudende rol of een ambtenaren functie was. Ik wilde iets doen waar ik de positieve energie weer van terug kreeg.

Oude mensen met hun kleinkinderen een dagje uit gaan en je het plezier in de mensen ziet. Dat waren de kleine geluksmomentjes op mijn dag.

Rollercoaster

Er komen veel emoties bij kijken. We hadden een hele open groep. Dit was mooi om te zien en het gaf ook meteen verbintenis. Ik ging er in met de verwachting dat een hele zakelijke aangelegenheid zou zijn, maar tijdens de bootcamp dat bleek anders . Dat was verassend. Het was echt een emotionele rollercoaster, dat had ik niet verwacht. Ik zette in mijn werk en leven anderen altijd op 1, en nu ging het helemaal om mij. Niet om mijn collega’s, niet voor m’n passagiers, maar echt even om mij. Het was confronterend om het veilige los te laten, maar als je dat wilt dat moet je er een keer uit stappen. Die stap zetten. Je gaat van een veilige, financiële situatie de stap nemen naar iets onbekends. Nu heb ik die stap gezet en daar ben ik trots op.

Zorgen

Ik wilde zorgen voor mensen, anderen helpen. Ik was graag in de gehandicaptenzorg gaan werken, maar helaas moest ik daar te veel salaris voor inleveren. Dat had me heel leuk geleken maar ik moest daar te veel salaris voor inleveren, Een overstap naar de zorg zou het inleveren van 75% van mijn salaris betekenen, die stap was me net wat te groot. Het is wel jammer, want daar is nu ook een groot tekort. Het zou veel aantrekkelijker gemaakt moeten worden om in te kunnen stromen. Mijn passie voor zorgen kan ik nu kwijt in de richting die ik uiteindelijk heb gekozen, schoonheidsspecialist. Dit kwam gepaard met een opleiding. Het was ook weer anders voor me om weer naar school te gaan. Dit was wel even spannend maar binnen de NS heb ik veel ruimte kunnen maken door met collega’s te ruilen om minder te werken zodat ik die opleiding kon afmaken.

Je gaat van een veilige, financiële situatie de stap nemen naar iets onbekends. Nu heb ik die stap gezet en daar ben ik trots op.

Werkgeluk

Sinds 1 november 2022 is mijn schoonheidssalon open en combineer ik dat met mijn werk als hoofdconducteur bij de NS. Dat was heel spannend maar ik ben heel trots op mezelf dat ik deze stap heb durven nemen. Ik krijg er ontzettend veel positieve energie van, wat ik vervolgens ook weer mee kan nemen bij de NS. Het versterkt elkaar. Mijn baan als Hoofdconducteur is niet meer de hoofdzaak, mijn andere baan als schoonheidsspecialist, maakt mij een leukere conducteur, moeder, vrouw. Ik ben energieker, doe met plezier mijn werk dus het is een hele mooie balans. Dit heeft ook een positief effect als conducteur. Zelfs als mijn dag bij de NS niet super gaat, weet ik dat ik daarna iemand helemaal kan blij kan maken met een behandeling. Door de contacten die ik heb met mensen in de salon kijk ik anders naar mensen. We hebben waardevolle gesprekken. Ik had stiekem soms een vooroordeel, dat heb ik nu veel minder.

Verrassend

Het is zo belangrijk dat je doet waar je energie van krijgt: dat je als je thuis komt zelfs nog energie overhebt voor je familie, vrienden en je kinderen. Het leven is zo veel meer dan alleen werk. Ik zie heel veel collega’s de stap maken, soms kan iets heel verassend zijn.

Advies: verandering zou verassend kunnen uitpakken, waarom zou je het niet proberen?

DoorbraakInzicht
1: Motivatie OverstapTijdens de Coronapandemie kon Michella geen plezier meer in haar werk vinden. Via een interne pagina bij de NS, kon Michella zich opgeven voor de Bootcamp van de Buitenboordmotor. Zo kon zij vanuit haar eigen motivatie in beweging komen naar een (andere) baan.
3: Inzicht in talenten en capaciteitenDoor middel van de digitale assessmenttools, kreeg Michella meer zelfvertrouwen over wie ze is, wat ze kan en wat ze wilde. Dit heeft er toe geleid dat zij in actie kwam om haar zorghart weer in haar werk te zien terugkomen.
10: Positieve business case voor Nederland
De mogelijkheid tot ontwikkeling en zelfontplooiing, voor Michella, hebben bijgedragen aan een verhoogde betrokkenheid en welzijn van Michella op persoonlijk en professioneel vlak. Zo is zij nu een leukere conducteur, moeder en vrouw.