Overstapper
Jitske Windig
Direct naar de doorbraken van Jitske? Klik hier!
Wat betekent werk voor jou?
Werk betekent voor mij zingeving en voldoening. Het is heerlijk om na een dag lesgeven naar huis te fietsen met het gevoel dat ik iets voor de kinderen heb betekend. Ik geniet ervan om de kinderen te zien binnenkomen, hen een goed gevoel te geven, les te geven en hen weer naar huis te zien gaan. Het is een prachtig vak en er valt nog zoveel hierin te leren.
Een nieuw begin
Jarenlang werkte ik bij een castingbureau, een leuke baan met leuke collega’s die ik goed kon combineren met mijn gezinsleven. Ik had een comfortabel leven en een relaxte werkomgeving, met één vrije dag per week. Toch merkte op den duur dat ik iets miste in mijn werk en me steeds vaker afvroeg of ik deze baan voor altijd zou willen doen. De overstap naar het onderwijs kwam steeds vaker voorbij in mijn hoofd.
Toen mijn zoons op de basisschool zaten en ik daar vaak liep, dacht ik vaak: “Wat een mooi beroep, kinderen helpen ontwikkelen.” De impact die ik als leraar zou kunnen maken, trok me enorm aan. Uiteindelijk was het stemmetje in mijn hoofd steeds nadrukkelijker aanwezig en besloot ik de stap te wagen, ondanks dat ik geen hbo-diploma had omdat ik mijn studie niet had afgemaakt. Dit maakte het lastig om op de traditionele manier het onderwijs in te stromen, wat frustratie opleverde. Maar ik had vertrouwen in mijn eigen leervermogen en bleef zoeken naar kansen.
Mogelijkheden zoeken
Tijdens een open dag van een hogeschool ontmoette ik iemand die mij in contact heeft gebracht met een recruiter voor het onderwijs in Amsterdam, zij wees mij uiteindelijk op De Buitenboordmotor. Ik besloot mijn baan op te zeggen en mee te doen aan hun bootcamp. Deze bootcamp gaf me inzicht in wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Het bevestigde mijn keuze voor het onderwijs. De mogelijkheid om verschillende sectoren te ‘proeven’ en zelf te ontdekken wat bij mij paste, was erg waardevol. Ook de meeloopdagen en College Tours waren enorm nuttig om te bepalen welke richting binnen het onderwijs het beste bij mij paste.
Starten in het onderwijs
Naast de bootcamp mocht ik deelnemen aan een pilot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, en Wetenschap (OCW). Deze pilot stelde een aantal mensen zonder hbo-diploma in staat om via het zij-instroom in beroep (zib) traject te starten. Op basis van cognitietests en een evaluatie van mijn leervermogen werd ik toegelaten. Ook mijn Persoonlijk Profiel, dat ik tijdens de bootcamp had ingevuld, hielp me om mezelf goed te presenteren bij mijn werkgever (Amstelland) en opleider. In mei 2023 ben ik gestart met werken op deze school en kon ik na het toelatingstraject starten als zij instromer bij de hogeschool Leiden. Na een periode van enorm wennen begon ik in september 2023 mijn draai te vinden, met een nieuwe begeleidster stond ik vol goede moed vanaf het begin van het schooljaar voor de groep waar ik nu ook sta. Daarnaast is de bedrijfscultuur bij Amstelland zeer verwelkomend voor zij-instromers.
Mijn situatie nu
Ik ben nu gelukkiger in mijn baan en heb de zingeving gevonden die ik zocht. Hoewel ik soms pittige dagen heb op school, ga ik toch altijd voldaan naar huis. Ik kan nu echt iets betekenen voor de kinderen. In mijn vorige baan miste ik deze voldoening. De overstap is leuk, maar de studie is erg intens. Mijn weekenden besteed ik nu aan studeren, en ik volg een veeleisende opleiding voor zij-instromers in Leiden. Hoewel er veel van me verwacht wordt, vind ik het uitdagend en leerzaam. Ik kan niet wachten tot mijn studie is afgerond en ik al mijn energie kan besteden aan het lesgeven op school.
Tips voor mensen in de oriëntatiefase
Als je steeds vaker het gevoel hebt dat je iets mist in je huidige werk. Luister naar dat stemmetje en neem het serieus. Ik zou iedereen aanraden voor jezelf te onderzoeken wat je echt wilt. Maak lijstjes voor jezelf met de voor- en nadelen van een overstap en bedenk goed wie je bent, wat je wilt en wat je kunt! Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken, en gehoor geven aan dat gevoel van onvrede en nieuwsgierigheid. Als je iets echt graag wil dan lukt het je!
Waar ben je trots op, Jitske?
Ik ben trots op de stap die ik heb gezet en de toewijding die ik eraan besteed om het te laten slagen. Hoewel sommige dagen uitputtend zijn, voel ik me vervuld. Ik merk dat ik mijn plek heb gevonden, en anderen zien dit ook aan mij. Het is heel leuk om nieuwe dingen te leren, dat geeft mij energie en zelfvertrouwen.
Doorbraak | Inzicht |
---|---|
Doorbraak 4: Persoonlijk Profiel | Jitske is aangenomen op basis van haar Persoonlijk Profiel door zowel de werkgever als de opleider. Het Persoonlijk Profiel heeft de vraag ‘Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?’ inzichtelijk gemaakt voor Jitske. Hier kon Jitske zich goed presenteren en haar werkgever en opleider overtuigen van haar kwaliteiten. |
Doorbraak 8: Verleggen van Gelden | De werkgever van Jitske betaalt haar opleiding en begeleiding. Zo heeft Jitske de overstap financieel veilig kunnen maken. |
Doorbraak 11: ‘Superscholing’ | Jitske start op basis van haar cognitie en leervermogen (en dus zonder hbo-diploma) met het zij-instroomtraject pabo. Dankzij de cognitietest, de leervermogentest en haar Persoonlijk Profiel kon ze zonder het wettelijk verplichte hbo-diploma beginnen in een proefperiode. |