Overstapper

Branko Heemskerk

Medewerker informatieverzieningen bij de Douane

Waar kom je vandaan en wat doe je nu?

Direct naar de doorbraken van Branko? Klik hier!

Toen ik bij de Buitenboordmotor begon, zat ik al een tijdje zonder vaste baan en daarom heb ik een ander pad bewandeld dan de meeste mensen die overstappen van Baan naar Baan. Na een opleiding aan de hotelschool heb ik 21 jaar in de contractcatering gewerkt. Ik was al een tijd niet meer werkzaam bij mijn laatste werkgever Sodexo en het lukte maar niet om een nieuwe baan te vinden. Zelfs met een nieuwe opleiding in de IT, die ik kon volgen via het UWV, werd ik niet uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. Via een collega van mijn vrouw hoorde ik over de Buitenboordmotor en al snel heb ik de mogelijkheid aangegrepen mee te doen aan de bootcamp. Hierdoor heb ik mijn nieuwe werkgever leren kennen en werk ik inmiddels bij de Douane, in een nieuwe sector die bij mij past en waar ik weer uitdaging in vind; de ICT. Als medewerker informatievoorziening werk ik dagelijks met collega’s aan bijzondere datamodellen voor de organisatie. Ik mocht gelijk instromen op een senior positie en heb een baan met veel verantwoordelijkheid. De samenwerking met de EU en de WCO in Brussel maakt het werk bij de Douane extra interessant. Het internationale karakter ligt me en ik vind samenwerken in het algemeen iets waar ik energie van krijg.

Wat viel jou in die periode met name op in de arbeidsmarkt?     

‘’Mijn vader had een eigen zaak, en zei altijd: ‘’een onderdeel van ondernemen is risico nemen.’’ Bedrijven zouden wel eens vaker wat meer risico mogen nemen. Ik werd vaak bij voorbaat afgewezen door gebrek aan ervaring. Sommige vacatures staan meer dan een jaar open, terwijl je in een jaar tijd iemand met veel werkervaring ook intern kan opleiden. Dit nemen veel bedrijven niet eens in overweging, terwijl de tekorten zo groot zijn, met name in de ICT. Een heleboel organisaties zijn daarin veel te terughoudend. Ook merkte ik na een half jaar solliciteren dat de arbeidsmarkt mij wel echt oud vond. Dat doet pijn, maar het is wel eerlijk en iets waar je geen invloed op hebt. Het mag officieel natuurlijk niet maar ik wist vaak snel genoeg waar ik aan toe was. Mijn wens zou zijn dat bedrijven wat meer risico zouden nemen om mensen echt een kans te geven. Ik ben dankbaar dat de Douane wel graag met mij in gesprek wilde gaan voor een passende rol.

“Mijn wens voor de arbeidsmarkt zou zijn dat bedrijven wat meer risico zouden nemen om mensen echt een kans te geven.”

Waar ben je goed in en komt dat ook tot zijn recht in je werk?  

Ik ben nieuwsgierig en daardoor ook leergierig. In mijn vrije tijd kijk ik graag naar documentaires op National Geographic of Discovery en als ik iets interessant vind wil ik er altijd meer van weten. Ik zoek allerlei details op over het onderwerp en doe mijn eigen research. Zo kijk ik ook naar mijn werk. Na op veel plaatsen in het land te hebben gewerkt, heb ik lange tijd op het hoofdkantoor van Sodexo gewerkt en was ik met mijn team verantwoordelijk voor de catalogus voor alle locaties in Nederland en België. Die bevatte circa 20.000 artikelen. Veel dingen die ik in al die jaren heb geleerd, pas ik ook nog dagelijks toe in mijn baan bij de Douane. Het werken met enorm grote Excelbestanden is daar een goed voorbeeld van. Hierdoor is ook echt mijn liefde voor data is ontstaan. Die is nooit meer weggegaan, maar ik had in mijn oude functie niet het idee dat ik mezelf nog verder kon ontwikkelen. Het werd tijd om iets te vinden waar ik dat wel kon. Ik heb een tijd nagedacht over wat ik in de tweede helft van mijn carrière wilde doen. Ik heb een grote passie voor automotive industrie en autosport, dus ik heb dat ook nog overwogen, maar zonder technische achtergrond het was te lastig daar een baan in te vinden. Met de passie voor IT moest het lukken, in die branche zit groeipotentieel.

Heb je in de bootcamp gevonden waar je naar op zoek was?     

Voor mij maakte de bootcamp snel duidelijk dat de zorg of het onderwijs niet bij me passen. Voor techniek had ik ook belangstelling, maar de IT-sector bleek toch het meest geschikt. In mijn baan bij de Douane kan ik daar al mijn energie in steken. In de bootcamp leerde ik beter om te gaan met mijn emoties. Het is erg fijn om met andere overstappers in contact te komen en samen met lotgenoten situaties te bespreken. Wat je mooi ziet is die golfbeweging van emoties waar je in zit, niet alleen in de bootcamp maar ook daarna. Toen ik startte bij de Douane was het echt even wennen. De eerste dagen was ik de hele dag op Google afkortingen aan het opzoeken om bekend te raken met het vakjargon. Gelukkig raak ik elke dag meer bekend met alle termen en processen.

‘’Recruiters kijken vaak alleen naar opleiding en ervaring en niet zozeer naar capaciteiten”.

Hoe kijk je naar de toekomst?   

Om de collega die ik opvolg volledig te kunnen vervangen heb ik zeker nog twee jaar nodig, maar gelukkig krijg ik die tijd ook. In de komende periode ga ik ook een algemene opleiding volgen om een volledig en accuraat beeld te krijgen van de Douane. Het is een interessante werkgever, in het verleden onderdeel van de Belastingdienst, maar sinds 2021 is de ontvlechting gestart. De Douane wordt vanaf 2025 een volledig data gedreven organisatie en daar kan ik me de komende jaren volledig op storten. Ik heb nu een stabiele functie voor de toekomst, met daarbij de uitdaging die ik zoek in een baan. De Douane staat erg open voor zij-instromers dus ik hoop nog veel nieuwe collega’s te mogen verwelkomen.

Wat zou je anderen willen meegeven wanneer zij zelf nadenken over een overstap?

Ik was meteen enthousiast over de Douane en wilde er graag werken, een bootcamp is de beste manier om uit te vinden wat goed bij je past en hoe je je kunt blijven ontwikkelen. In de bootcamp wordt er gewerkt met een buddysysteem, daar heb ik echt veel aan te danken. Inmiddels is die buddy een collega. Wanneer je erover denkt om echt iets heel anders te gaan doen, dan zou ik de bootcamp zeker aanraden. Je leert omgaan met je emoties en je niet te laten afschrikken. Ga ervoor!

‘’Mijn hart gaat sneller kloppen van het analyseren van data, ik wil altijd kijken of we daar nog iets slims mee kunnen doen.”

DoorbraakInzicht
8: FinancieringBranko mocht starten als Senior medewerker informatievoorziening en wordt dus gewaardeerd op het geheel aan skills, ervaring kennis, en senioriteit.
12: OnboardingBranko beheerste het vakjargon binnen de ICT nog niet. Het is daarom belangrijk dat er voor overstappers extra aandacht is voor het overbrengen van vakjargon tijdens het onboardingsproces.
4: Persoonlijk Profiel PaspoortDe Douane zet de mens centraal. Ze namen Branko aan en op basis van zijn Persoonlijk Profiel Paspoort en hebben daarna gekeken naar een passende baan binnen de organisatie.