Sector installatietechniek


Installatietechniek is een erg breed vakgebied dat vele mogelijkheden biedt. Bij installatietechniek draait het niet alleen om het ontwerpen en realiseren van technische installaties maar ook om de aanleg, de bouw en het vervolgens onderhouden van een installatie.

Er kan gewerkt worden aan en met elektrotechnische installaties of met werktuigbouwkundige installaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn als monteur, maar ook als werkvoorbereider waarbij de werkzaamheden aan deze installaties gecoördineerd en gemanaged worden.

In deze branche is duurzaam behoefte aan goede mensen vanwege de energietransitie, waarbij gebouwen energiezuinig moeten worden gemaakt en veel bedrijven en mensen overstappen naar duurzame energiebronnen. Een voorbeeld hiervan is het advies geven of installeren van zonnepanelen, warmtepompen of andere energiebesparende maatregelen.Dit levert veel werk op voor de bouwsector en met name voor de installatiebranche.

Deze functieprofielen zijn geselecteerd op basis van onderzoeken van het UWV over tekort-sectoren en functieprofielen. Echter zijn deze functies niet altijd startersfuncties. Zo kan het voorkomen dat je voor je omscholing start in een aanloopfunctie, maar aan het einde van je omscholing Werkvoorbereider wordt.

Wij Techniek

Ben je benieuwd naar de Technische Installatiebranche? Neem contact op met het Servicepunt van Wij Techniek, de Adviseurs Arbeidsmarkt beantwoorden met plezier je vragen. Het Wij Techniek Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit is bereikbaar op: 0800-6061 en via [email protected].