De oriëntatiegids voor sectoren en opleidingen

Overweeg jij een overstap? Bekijk de verschillende sectoren om te zien wat er bij je past!

Stichting De Buitenboordmotor 2022 | Gids voor alle proeftuinen | Versie 2022. Onder voorbehoud van wijzigingen.


De Oriëntatiegids: waar dient het voor?

Wat mooi dat jij je oriënteert op een overstap naar werk in een andere sector! Uit verschillende onderzoeken over de arbeidsmarkt blijkt dat er in vier sectoren veel werkgelegenheid is. Zulke kansrijke sectoren zijn: installatietechniek, zorg, onderwijs en ICT. In deze vier sectoren is grote vraag naar goed personeel – nu en in de toekomst – en staan werkgevers open voor mensen, zoals jij, die een sector overstap willen maken.

Een belangrijk onderdeel van het Bootcamp programma is dat je je gaat oriënteren op functies en opleidingsmogelijkheden om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een sector overstap. In deze gids bieden we jou een overzicht van voorbeelden van functies en opleidingsmogelijkheden in de bovengenoemde vier sectoren. Daarbinnen hebben wij 14 voorbeeld functieprofielen geselecteerd, waarvoor opleidingstrajecten en potentiële nieuwe banen beschikbaar zijn. Wees je ervan bewust dat er nog veel meer mogelijk is binnen deze sectoren, dan alleen de overstap naar deze functieprofielen. De arbeidsmarkt is constant in beweging, wat betekent dat er ook steeds functies bijkomen of veranderen.

Wat moet je weten over opleidingen?

Deze gids geeft jou naast informatie over de sectoren, inzicht in welke opleidingen jou helpen om vakbekwaam en bevoegd te worden in de bovengenoemde werkvelden. Je kunt lezen welke opleidingen worden aangeboden door verschillende Onderwijsinstituten verspreid over het land. Daarnaast biedt de opleidingsgids inzicht in de dienstverbanden die horen bij de sectoren.

De informatie per opleiding is aangeleverd door de Opleidingsinstituten zelf. Zij hanteren namelijk allemaal eigen voorwaarden, bijvoorbeeld ten aanzien van het aantal uren dat je werkt naast je opleiding in een duaal traject. Daarom kan het zijn dat je tussen vergelijkbare opleidingen toch inhoudelijke verschillen ziet. Deze gids biedt dan ook geen inzichten in de wensen t.a.v. dienstverbanden vanuit de instroombedrijven.

Let op! Deze gids is onder voorbehoud van wijzigingen. Vanuit de Onderwijsinstituten wordt er hard aan gewerkt om de opleidingen qua opzet steeds beter aan te laten sluiten bij wat handig is voor mensen die een sector overstap willen maken. Maar omgekeerd vervallen er ook wel eens opties, bijvoorbeeld bij te weinig deelnemers. Daarom is deze gids een momentopname van het onderwijsaanbod zoals dat op dit moment beschikbaar. Zo zijn publieke opleidingspartners nog niet in staat om opleidingstrajecten te starten buiten de reguliere startdata van februari en september om. Wel zijn ze hard aan het werk om dit mogelijk te maken.

Wanneer we updates krijgen van de Onderwijsinstituten, zullen we die in de gids verwerken en jou dat laten weten.  Via onze link beschik je altijd over onze laatste versie. Mocht je de gids als pdf downloaden, let er dan op dat je af en toe ook weer een nieuwere versie download via de link.


Wil je meer weten?

Voor de sector Onderwijs kan het Onderwijsloket op maat gemaakt advies geven over de alles rondom de opleidingstrajecten die bij jou passen. Je kan op werkdagen bellen naar 030-2270374 tussen 09:00u en 17:00u. Ook kan je mailen naar [email protected] om zo je voorkeur op te geven voor een dagdeel waarop het onderwijsloket met jou contact op mag nemen.

Voor de sector zorg is Zorginspirator een objectieve en onafhankelijke partij die ondersteuning biedt aan mensen die in de zorg willen werken of zich willen laten omscholen naar de zorg. Je kan een account aanmaken, en op basis van jouw gegevens een persoonlijk advies krijgen over aanstellingsregels en opleidingstrajecten die bij jou passen. Ook kun je hen vragen om contact met jou op te nemen via het webformulier bij “Contact”.

Op Ontdekdezorg is het mogelijk om advies op maat te krijgen. Op de website staan heel veel ervaringsverhalen, en deze instantie biedt persoonlijk advies over overstappen. Voor persoonlijk advies zijn zij bereikbaar op 088-018288 van 09.00-19.00 op werkdagen. De website heeft veel ervaringsverhalen, ook van zij-instromers. De vacatures op hun vacature site zijn te filteren op regio en geven goed beeld van functies in de zorg.

Voor de sectoren ICT en Installatietechniek zijn er geen specifieke regels voor zij-instromers en omscholen, zoals die wel gebruikelijk zijn in Zorg en Onderwijs. De afspraken over aanstellingen en opleidingstrajecten kunnen bedrijven zelf bepalen, al dan niet in overleg met de zij-instromer.

Ben je benieuwd naar de Technische Installatiebranche? Neem contact op met het Servicepunt van Wij Techniek, de Adviseurs Arbeidsmarkt beantwoorden met plezier je vragen. Het Wij Techniek Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit is bereikbaar op: 0800-6061 en via [email protected].

Voor specifieke vragen over ICT-functies kunnen deelnemers tijdens de Bootcamp, de bedrijfsbezoeken en meeloopdagen alle vragen stellen.

Wij wensen je alvast heel veel plezier en succes bij wat je gaat doen!

Verschillende sectoren

Wil jij meer weten?

Neem contact op met: [email protected]