Overstapper

Han van Mameren

Direct naar de doorbraken van Han? Klik hier!

Wat betekent werk voor jou?

Voor mij is werk veel meer dan alleen een baan. Het is zingeving. Ik wil me nuttig voelen voor de maatschappij. In mijn huidige rol kan ik mensen verder helpen in hun carrière. Het geeft me voldoening als ik mijn team verder kan helpen en versterken. Daarnaast, als ik zie dat mensen in het team geen uitdaging of vervulling meer vinden in hun werk, dan coach ik ze graag. Dit geeft mij enorm veel voldoening.

Verandering

Mijn gedachten aan een overstap begonnen toen ik bij KPN, na 34 jaar, boventallig werd in mijn functie. Eigenlijk wilde ik zelf niet een andere baan. Ik zat in de BHV en de OR bij KPN en deed verschillende activiteiten in mijn werk waardoor ik het naar mijn zin had. In het begin was ik boos en voelde ik me verloren. Na 34 jaar was ik opeens werkloos. Toen moest ik gaan nadenken: wat kan ik eigenlijk nog meer? Tijdens mijn tijd bij KPN had ik me verdiept in scrum, en dat vond ik interessant. Ik heb toen een scrumcursus gevolgd. Ik vond het altijd leuk om mensen in hun kracht te zetten en een soort facilitator te zijn. Coachen vind ik ook leuk; zorgen dat het team en de mensen werkplezier hebben. Ik wist waar mijn interesse lag, maar ik moest nog steeds op zoek naar een nieuwe baan.

Inzichten

Ik dacht altijd dat ik een kruiwagen nodig had om bij werkgevers binnen te komen. Het idee dat ik mezelf niet goed kon verkopen, had ik altijd in mijn hoofd. Opscheppen is niet mijn ding; ik doe gewoon mijn werk. Als anderen vinden dat ik mijn werk goed doe, dan is dat mooi meegenomen. Zelf ‘verkoop’ ik mijn kwaliteiten liever niet. Bij vacatures keek ik dan ook naar de functie-eisen, en als er een eis was waar ik niet aan voldeed, solliciteerde ik niet. Ik dacht dan: dat kan ik dus niet. Ik miste het lef, maar ook zelfvertrouwen, dat ik nodig had om mijn kwaliteiten en competenties te verkopen. Tijdens de bootcamp leerde ik mezelf de vraag te stellen: “Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?”. Dit heeft me doen inzien wat ik allemaal wél kan, in plaats van wat ik niet kan. Het was lastig om positief over mezelf te denken en te praten, maar dit heb ik daar geleerd. Het was echt een eyeopener. Hierdoor heb ik mijn LinkedIn-profiel helemaal anders geschreven en belemmerende denkpatronen losgelaten.

Onzekerheden

De gedachte dat ik werkloos zou moeten solliciteren voor een functie als scrum master was beangstigend. De Buitenboordmotor was echter een soort kruiwagen voor mij; het werd duidelijk wie ik was en wat ik wilde. Het maken van mijn Persoonlijk Profiel heeft hier veel bij geholpen. Dus ik voelde me goed voorbereid om de zoektocht naar een baan te beginnen. Mijn motivatie om mezelf beter te leren kennen heeft me enorm geholpen in mijn zoektocht naar een andere baan.

De zoektocht naar een baan

Na de bootcamp begon ik met de zoektocht naar een baan. Dit proces ging in het begin moeizaam. Na ongeveer twintig sollicitaties begon ik te twijfelen: gaat dit wel lukken? Mijn leeftijd speelde een factor, denk ik. Daarnaast hielp het feit dat ik geen praktische ervaring had in het vakgebied (scrum master) niet mee. Maar, tijdens en na het bootcamp traject van De Buitenboordmotor werd ik positiever, waardoor het uiteindelijk is gelukt. Mijn vorige werkgever benaderde mij via LinkedIn om mij werk te bieden als scrumtrainer. Hier heb ik een tijdje gewerkt. Maar ik had nog geen praktijkervaring. Daarom wilde ik graag gedetacheerd worden om die praktijkervaring op te doen, dit vroeg ik aan mijn werkgever en dit was akkoord. Zo ben ik nu momenteel aan de slag bij de organisatie waar ik aanvankelijk voor gedetacheerd werd.

Waar ben je trots op, Han?

Trots ben ik op wat ik heb bereikt, vooral de overstap naar mijn huidige baan als scrum master. Ik ben ook trots dat ik van een technische scrum master, die zich precies aan de regels van scrum houdt, nu bezig ben met scrum coaching. Ik werk veel met echte techneuten en ben trots dat ik mijn collega’s heb kunnen openstellen voor interactie en coaching. Dat vind ik mooi. Ik sta daarnaast nu positiever in mijn baan. Ik merk dat ik gewaardeerd word, door mijn collega’s maar vooral door het management. Ik ben wie ik ben, en ze waarderen me daarom. Door echt te onderzoeken wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan, sta ik sterker in mijn schoenen.

Wat zou je anderen willen meegeven?

Ga uit van je eigen kracht. Zoek voor jezelf uit waar je energie van krijgt en waar je kracht ligt. En als je zingeving zoekt, ga daar dan ook echt naar op zoek. Blijf niet te lang hangen in een baan die je niet meer vervult, ga op zoek naar een nieuwe uitdaging als je die drang voelt.

DoorbraakInzicht
Doorbraak 1: Motivatie overstapHan komt van KPN, waar hij boventallig werd verklaard. KPN ondersteunde hem echter in zijn deelname aan het traject bij De Buitenboordmotor. Han had de motivatie om zichzelf beter te leren kennen via de bootcamp, zodat hij met hernieuwde energie aan zijn zoektocht naar een nieuwe baan kon beginnen.
Doorbraak 8: Verleggen van GeldenDoordat Han van KPN de ruimte kreeg om zich te oriënteren en onderzoeken waar hij wilde werken, en financieel werd ondersteund, was het voor hem makkelijker om de stap te maken.
Doorbraak 9: Duurzaam en financieel veilig landenHan heeft gebruik gemaakt van het financiële adviesgesprek dat tijdens de Proeftuin werd aangeboden. Vanaf het begin wist hij precies wat hij wilde en hoeveel hij minimaal moest verdienen. Dankzij de transitievergoeding van KPN had Han een buffer voor het geval het langer duurde om een baan te vinden.