Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 25 november 2021

Momenteel komen we landelijk 327.000 mensen tekort (o.a. in de zorg, het onderwijs, ICT en de energietransitie). Tegelijkertijd werken er veel mensen op plekken waar ze ‘mentaal zijn uitgecheckt’, 87% van de werknemers wereldwijd geeft aan niet bevlogen en betrokken te zijn op werk. Zonde, want op een andere plek zouden ze dat wel kunnen zijn. Als we nou eens dromen over een ‘Loopbrug van Baan naar Baan’, dan zouden we een infrastructuur hebben die de mens centraal stelt en een einde maakt aan de tekorten op de arbeidsmarkt. De oplossing? Die ligt voor een groot deel bij bedrijven en instellingen. Daar gaat het over in deze editie van de nieuwsbrief.
Ciao, Nienke & Simone

“The world is changed by your example, not by your opinion”

Paulo Coelho
L e v e n l a n g o n t w i k k e l e n

Met meer dan 300 bedrijven en instellingen bouwen we een Loopbrug van Baan naar Baan: een infrastructuur waardoor iedereen in Nederland continu van betekenis kan zijn. Deze infrastructuur rust op 14 systeemdoorbraken die te herleiden zijn tot drie prioriteiten:

  1. Bedrijven en instellingen: hier moet het als eerst gebeuren. Voorkom reorganisaties door het HR-beleid in te richten op een Leven Lang Ontwikkelen. Neem mensen aan op basis van een Persoonlijk Profiel Paspoort in leer-werktrajecten (senior traineeships). Richt CAO’s in op transitie en ontwikkeling met meeneembaar scholingsbudget, zodat mensen moeiteloos kunnen overgaan van contract naar contract. 
  2. Zie de mens: een nieuw HR en scholingsbeleid. De arbeidsmarkttekorten kunnen alleen worden opgelost als we weer naar mensen kijken, naar hun competenties en potentie, naar wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen, weergegeven in een Persoonlijk Profiel Paspoort, in plaats van een oud diploma of cv. Het Persoonlijk Profiel Paspoort is ook de entree tot een individueel omscholingstraject: alleen die modules volgen die je nog nodig hebt, dus modulair, flexibel en in de vorm van een leer-werktraject met maandelijkse startdata zodat de overgangstijd zo kort mogelijk is.
  3. Dood geld levend maken. Geld is er genoeg maar het wordt niet juist besteed of komt vast te zitten. Momenteel is het vaak gericht op behoud van dezelfde baan of werk in dezelfde sector. Gelden moeten zodanig worden ingericht dat iedere overstapper een veilige overstap kan maken zowel qua activiteiten (bekostiging van oriëntatie, matching, omscholing & onboarding) als inkomen. 

Bedrijven en instellingen zijn een groot deel van de oplossing om het bovenstaande mogelijk te maken, en specifiek de mensen binnen bedrijven en instellingenorganisaties veranderen niet, mensen veranderen. Mensen kunnen de HR- en CAO-strategie aanpassen om een stevige Loopbrug van Baan naar Baan te bouwen.

overstapper Arjan
ING bood Arjan de kans zijn droom te volgen, hij vond opnieuw betekenis bij Inergy en deelde dat met HMK Máxima

De arbeidsmarkt kan echt beter worden ingericht als bedrijven en instellingen zich samen inspannen. Organisaties doen er goed aan wanneer zij zich inzetten voor de ontwikkeling en transitie van werknemers. De ‘mentaal uitgecheckte’ werknemers kunnen ergens anders weer betekenis vinden. Hier speelt een ‘prisoners dilemma‘. Organisaties zijn soms bang dat goed presterende werknemers de organisatie zullen verlaten. De kracht van de Loopbrug is dat de uitstroom van de ene organisatie de instroom van de andere is. Talent switcht en dat is circulaire arbeid.

Een mooi voorbeeld hiervan is ‘The making of you‘ van APG. Het doel van dit HR-initiatief is duurzame inzetbaarheid van alle werknemers door de duurzame toekomst van de werknemer centraal te stellen. De focus ligt hierbij op persoonlijke ontwikkeling en eigenheid van de werknemer. Zodoende moedigt APG werknemers aan om hun eigen pad te volgen wanneer zij dat willen. En binnen De Buitenboordmotor deelt APG dit initiatief ook met andere bedrijven. Ook Achmea en de Rabobank zijn bezig met een concrete omslag van functie gestuurd organiseren  naar talent georganiseerd ontwikkelen.

ING bood Arjan een vergelijkbare kans. Zijn ervaring toont een overstap ‘par excellence’aldus HMK Máxima. Arjan kon in zijn functie niets met ICT doen en dat wilde hij graag. Zowel ING, het bedrijf waar Arjan vandaan komt, als Inergy, het bedrijf waar Arjan is gaan werken, hebben daarom buiten de lijntjes gekleurd om dit voor hem mogelijk te maken. Hij stapte over van contract naar contract zonder enige WW-periode. Inergy ontwikkelde een op-maat-gemaakt leer-werktraject voor hem waardoor hij meteen aan de slag kon met salaris. Delen, gunnen en verbinden staan hierbij centraal. 

“Om samen te innoveren en co-creëren met De Buitenboordmotor werken we met elkaar aan een duurzame toekomst van velen.” 

Roosmarije Renema, Head of HR Strategy APG

Om organisaties te kunnen voorzien in hun behoeften naar leer-werktrajecten wordt er veel flexibiliteit verwacht van opleiders. Volgens het door een aantal leiders verenigd binnen De Buitenboordmotor geschreven opiniestuk in de Volkskrant is het daarom hoog tijd om ingewikkelde en langdurige omscholingstrajecten in te ruilen voor SuperScholing: maandelijks startbaar, flexibel en modulair onderwijs dat overstappers alleen datgene leert dat ze nodig hebben. En daar wordt hard aan gewerkt door opleiders. Overstappers plukken daar de vruchten van: “Ik heb aardig wat vrijstellingen en hoop daardoor het traject binnen 2 jaar afronden”, aldus Wilfried die de deeltijd lerarenopleiding economie volgt (volledige duur is 4 jaar).

“Soms denk ik wel eens dat de zorg nog niet zover is, om nieuwe mensen buiten de geijkte paden aan te nemen.” 

Lisette, overstapper van KPN naar de zorg

Driehonderd bedrijven en instellingen verenigd in doe- en denktank De Buitenboordmotor laten in experimenten al zien dat overstappen naar groei- en tekortsectoren wél mogelijk is. Maar dat gaat nog altijd niet zonder slag of stoot. De pioniers op de Loopbrug, de overstappers, komen dagelijks hobbels tegen. Zo ook Lisette. In haar verhaal lees je over de dagelijkse werkelijkheid van een overstap. 

Om de werkelijkheid wat zachter te maken werken we hard door binnen De Buitenboordmotor. Wekelijks komen organisaties digitaal bijeen om twijfels, learnings en best practices te delen. Daarnaast geven de expertsessies en hackatons ruimte voor organisaties om elkaar te vinden en concrete doorbraken te creëren. Het kan echt anders als we het samen doen!

Uit de denk- en doetank 

Reacties? Graag via [email protected]. Alleen samen kunnen wij de arbeidsmarkt circulair maken. Heb jij concrete ideeën of ervaringen? Laat het ons weten. Dan kijken we graag of we samen kunnen optrekken en elkaar kunnen versterken. Discussieer onder de posts op LinkedIn ook mee over de systeemdoorbraken. 

De arbeidsmarkt na Corona: doorpakken op een Leven Lang Ontwikkelen. Gefaciliteerd door de Vereniging Hogescholen gingen Marijke van Beukering-HuijbregtsGijs van Dijk en Judith Tielen in Nieuwspoort met elkaar in debat over Leven Lang Ontwikkelen

Tijdens de uitzending van Op1 van 4 November hadden voorzitter van het MKB, Jacco Vonhof, COO van ProRail, Ans Rietstra, hovenier en presentator, Lodewijk Hoekstra en hoofdeconoom ING, Marieke Blom, het over het grote probleem van het arbeidstekort. Vanaf minuut 29 tot en met 40. 

In de kennissessie van Bedrijven netwerk HR heeft het team en partners het verhaal van De Buitenboordmotor verteld i.s.m. Inergy en de Rabobank aan o.a. Achmea, ABN AMRO, Inergy, CBS, UVIT, Randstad en TNO. 

Wat zijn wij trots! “Onze” Nienke is door NPO Radio 1 Spraakmakers genomineerd als ‘Minister van Oplossingen‘ door Gerdi Verbeet

De groep overstappers die in november 2020 hun reis over de Loopbrug van Baan naar Baan begon sloot deze maand het traject af bij ons op de zolder.