Doorbraak 9

Duurzaam en financieel veilig landen

"Het verleggen van gelden Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding op financieel vlak waardoor mensen een bewuste financiële keuze (m.b.t. behoefte en uitgavenpatroon) voor een overstap kunnen maken. De contractvorm en de financiële vergoeding doen recht aan het werk en aan (de behoefte van) de overstapper."

Waar werkt het systeem tegen?  

Mensen komen niet in beweging om een overstap te maken naar een andere sector omdat er onvoldoende inzicht is in de consequenties van een (eventueel lager) salaris en de groeimogelijkheden in de nieuwe baan.

Welke systeemdoorbaak willen we forceren?

Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding op financieel vlak waardoor mensen een bewuste financiële keuze (o.b.v. individuele behoeften volgens het uitgavenpatroon) kunnen maken. Met financiële begeleiding krijgen ze inzicht in de consequenties van een overstap zodat deze met vertrouwen genomen kan worden.

Hoe kan het wel?

Voorbeeld uit de praktijk

Joost heeft de overstap gemaakt van de Rabobank naar techniekbedrijf Kuijpers: “ De begeleiding die ik heb gekregen bij het inzichtelijk maken van het financiële plaatje was heel belangrijk. Vaak lijkt er een groot verschil te zijn in het nieuwe salaris ten opzichte van het oude, maar tijdens het gesprek met een financieel deskundige kwam ik erachter dat het nettoverschil toch best mee viel. Dat was van doorslaggevende factor om de overstap met een goed gevoel te kunnen maken. Daarnaast zijn er bij Kuijpers genoeg mogelijkheden om financieel te groeien”.

Lees het verhaal van Joost

Persoonlijke financiële begeleiding

Hoe dan?

Tijdens het experiment krijgen de overstappers persoonlijke financiële begeleiding. Dit zou een onderdeel kunnen zijn van de HR-strategie van bedrijven en instellingen om in- en externe mobiliteit te bevorderen. Tijdens het experiment (in de proeftuin) krijgen de overstappers niet alleen feitelijke informatie over een mogelijke verandering in hun persoonlijk financiën.  Er wordt ook gekeken naar hoe geld en geluk zich tot elkaar verhouden. Hiermee wordt een beroep gedaan op de perceptie over geld en de waarde ervan in het leven.

Hoe kan het wel? Financieel arrangement
L e v e n l a n g o n t w i k k e l e n