Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 23 december 2021

We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Het is de tijd van transities, en die beginnen bij transities van mensen. Alle grote veranderingen die nodig zijn voor mens en milieu beginnen erbij dat wij weer op eigen kompas kunnen varen, met eigen regie eigen keuzes kunnen maken. En dat kan alleen wanneer wij elkaar de tijd en de ruimte geven om deze te ontwikkelen. Ook op de Loopbrug van Baan naar Baan kijken we naar mensen. Wat zie je dan? Daar gaat het over in deze editie van de nieuwsbrief.
Ciao, Nienke & Simone

“Connection is the energy that is created between people when they feel seen, heard, and valued; when they can give and receive without judgement.”

Brené Brown

“De sollicitatietraining van de bootcamp heeft me geleerd kwetsbaar te mogen zijn. Want je laat de beste versie van jezelf zien als je jezelf durft te zijn.” 

Gökhan, overstapper naar de jeugdzorg

Overstapper Joost, van beleggingsspecialist bij de Rabobank naar werkvoorbereider bij installatiebedrijf Kuijpers: “Voordat ik aan de Loopbrug van De Buitenboordmotor begon, werkte ik bij de Rabobank. Nu is de bouw en techniek mijn dagelijkse werkomgeving en werk ik bij Kuijpers, een prachtig familiebedrijf. Mijn leven op kantoor van 9 tot 5 is veranderd, door de week sta ik om 5 uur op en begin ik om 7 uur in de ochtend met werken. Als de wekker gaat denk ik wel eens ‘waar ben ik aan begonnen’ maar het antwoord krijg ik dan meteen zodra mijn werkdag is begonnen; het werkplezier is enorm. Tijdens de bootcamp ben ik goed geholpen om te kijken welke sector het beste bij me past. Ik vind namelijk al snel alles leuk. Maar nu na een jaar bij Kuijpers weet ik dat ik de goede keuze heb gemaakt. Ik kan in deze functie mijn ambitie en nieuwsgierigheid ruim baan geven en elke dag is anders.” Joost hoopt dat zijn verhaal anderen inspireert om de overstap te maken: “Waar één over de dam is volgen er hopelijk meer, ik kan het iedereen aanraden.”

L e v e n l a n g o n t w i k k e l e n

Met meer dan 300 bedrijven en instellingen bouwen we een Loopbrug van Baan naar Baan: een infrastructuur waardoor iedereen in Nederland continu van betekenis kan zijn. Daartoe zijn er momenteel nog veertien hobbels – in de mens zelf, bij bedrijven, instanties, door wet- en regelgeving – die in de weg staan en tegelijk moeten worden overwonnen.

Drie speerpunten staan daarbij voorop:

  1. Een heel groot gedeelte van de oplossing ligt bij bedrijven en instellingen (o.a. ontwikkeling & retentie, transitie, aanname en onboarding van werknemers)
  2. De mens staat centraal in HR en scholing (o.a. Persoonlijk Profiel Paspoort, CAO’s en modulair onderwijs)
  3. Een sluitende, toegankelijke en toereikende financiering voor alle mensen qua inkomen, oriëntatie en scholing op de Loopbrug van Baan naar Baan 

“Als iemand zegt: ik kies voor jou, dan neem ik hem/haar aan.” 

Guido Voets, Yuverta (onderwijsinstelling)

Deze maand lichten we het tweede punt uit. De arbeidsmarkttekorten kunnen alleen worden opgelost als we weer naar mensen kijken, naar hun competenties en potentie, naar wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Dit wordt weergegeven in een Persoonlijk Profiel Paspoort, in plaats van een oud diploma of cv. Niet als het nieuwe ‘blauwe’ document, maar juist als een ‘trotsdocument‘ (zei Dionne Vorst, KLM bij de laatste hackaton) waarin de mens in zijn geheel tot recht komt – op basis van eigen motivatie, gevoed door inzichten in talenten en capaciteiten uit assessments, oriëntatie op verschillende tekortberoepen en persoonlijke begeleiding. 

Dr Vandana Shiva,  de vrouw die Petri Hofsté inspireerde
(commissaris van o.a. Rabobank, Achmea, #1 commissaris 2021 volgens Management Scope)

Een recordaantal werkenden heeft de afgelopen 18 maanden hun baan opgezegd in de Angelsaksische landen. 40% overweegt dit te doen in de komende maanden. Of dit overwaait naar Europa is niet zeker, maar we kunnen wel veel leren van de redenen waarom zoveel mensen vandaag hun baan in in twijfel trekken. McKinsey & Company deed onderzoek naar de zogenaamde ‘Great Resignation’ – ‘De Grote Vertrekgolf’ – waar de Angelsaksische landen mee kampen. Enkele belangrijke constateringen:

  • Werknemers willen geen louter transactionele relatie (meer) met hun baan → werk moet meer betekenen dan alleen inkomen.
  • Er is een sterke discrepantie tussen waarom werknemers vertrekken en wat werkgevers denken over waarom werknemers vertrekken → personeelsbehoud begint bij leiders die hun teamleden als persoon kennen en niet alleen als functie.
  • De belangrijkste redenen waarom mensen opzeggen zijn relationeel: gebrek aan waardering, het gevoel ertoe te doen en work life balance → het belang van leiderschapsvaardigheden als empathie en emotionele intelligentie neemt toe.

Het allerbelangrijkste is dat we mensen en competenties als basis zien van de arbeidsmarkt. Als je mens en ontwikkeling centraal zet, dan zie je dat: (i) mensen continu van betekenis kunnen zijn en  (ii) het de enige manier is waarmee de tekorten duurzaam kunnen worden opgelost in het onderwijs, de zorg en de energietransitie. Goede voorbeelden van het centraal stellen van mensontwikkeling:  de ‘20% tijd’ bekend van Google en de interne mobiliteitsstrategie van Spotify waarmee werknemers worden aangemoedigd om andere rollen uit te proberen. De Loopbrug van Baan naar Baan is onderdeel van de weg van een Leven Lang Ontwikkelen. De vermenselijking zit immers bij bedrijven en instellingen zelf

Tijdens de bootcamp helpt Dylan Vianen van De Bildung Academie de deelnemers bij het ontwikkelen van een eigen kompas. Naast de assessments pleit hij dat de ruimte krijgen om je eigen kompas te ontwikkelen essentieel is om de juiste match te vinden en de moed te vinden om stappen te zetten.

Mensontwikkeling is het krachtigste antwoord op de grote vragen van nu, schreven we het afgelopen jaar in Management Scope. We zijn al ver vóór de coronacrisis van het pad afgeraakt en moeten nu onze weg terugvinden naar een samenleving waarin pragmatisme en efficiency niet langer zaligmakend zijn. Verbondenheid en oog voor het maatschappelijk belang komen daarvoor in de plaats. Nu we bijna het jaar 2022 inluiden is dit de boodschap die wij jullie graag meegeven. Op naar een samenleving waarin iedereen continu van betekenis is!

Uit de denk- en doetank 

Reacties? Graag via [email protected]. Alleen samen kunnen wij de arbeidsmarkt circulair maken. Heb jij concrete ideeën of ervaringen? Laat het ons weten. Dan kijken we graag of we samen kunnen optrekken en elkaar kunnen versterken. Discussieer onder de posts op LinkedIn ook mee over de systeemdoorbraken. 

Collega Baukelien vertelt in de Podcast People Power wat er nodig is voor een Loopbrug van Baan naar Baan: een infrastructuur die jou helpt de weg te vinden naar daar waar jij nodig bent. Luister het hier terug. 

Overstapper Krista schrijft dat ze na haar overstap naar het leraarschap gelukkiger dan ooit is.

Arjan maakte de overstap van ING naar Inergy. Lees hier over een dag uit het leven van een gelukkige overstapper. 

Nu het kwartje is gevallen moeten we doorpakken. McKinsey schrijft dat veel grote Europese organisaties werken aan een “back to human” model waarin de persoon weer boven het proces wordt gesteld.

Mariëtte Hamer sprak bij Spraakmakers over wat zij vindt van het coalitieakkoord, zie het hier terug.