Artikel

Zelf leren, samen leren: assessments en De Buitenboordmotor

Valérie van Kemenade – Projectmanager Digital Tooling & Assessments | 28 juli 2022 | leestijd 4 minuten

Wie ben ik? Ben ik een vrouw? Heb ik een bril? Heb ik donker haar? Allemaal bekende vragen die je stelt bij het gezelschapsspel ‘wie ben ik?’, om aan de hand van uiterlijke kenmerken erachter te komen wie je bent. Een bekend spel, wie heeft het vroeger niet gespeeld?

Pas wanneer je weet wie je bent, kan je op zoek gaan naar dat wat bij jou past. Daar houden wij ons mee bezig tijdens de bootcamp van De Buitenboordmotor, het eerste deel van de reis over de Loopbrug van Baan naar Baan.

‘Wie ben ik’ is een van de vragen die centraal staan in onze bootcamp. Ik hoor je denken, bootcamp.. dat is toch iets met squats, burpees, en andere sportoefeningen? Niet bij De Buitenboordmotor. Bij ons gaan deelnemers aan de slag met een ‘mentale’ bootcamp: door middel van coaching, buddyschap, assessments, en sectorervaringen behandelen deelnemers de vragen ‘wie ben ik, wat wil ik, en wat kan ik’ – richting een nieuwe baan.

Wat is het doel van de assessments in de bootcamp?

Tijdens de bootcamp maken deelnemers een tiental assessments om meer inzicht te krijgen in wie ze zijn. Aan de hand van de assessmentuitkomsten komen deelnemers achter hun drijfveren, competenties, verandervermogen, cognitieniveau en potentiële matches met beroepen. Kortom, de assessments geven deelnemers meer informatie over wie ze zijn, wat ze willen en wat ze daarmee kunnen richting een nieuwe baan.

Met de uitkomsten van de assessments maken deelnemers vervolgens een Persoonlijk Profiel Paspoort. Dit document vervangt het traditionele CV en legt de focus op skills, talenten en de match met het nieuwe beroep, in tegenstelling tot uitsluitend diploma’s en werkervaring. Hierdoor kunnen deelnemers zich goed presenteren richting nieuwe werkgevers en kan er bij aanname een passend maatwerktraject worden ingericht, eventueel in combinatie met een opleider.

Leert De Buitenboordmotor ook iets van de assessments?

Jazeker, als lerende organisatie onderzoekt De Buitenboordmotor de ervaringen van deelnemers met de assessments en hoe waardevol zij deze hebben beschouwd. Door de ervaringen van de deelnemers leert De Buitenboordmotor over de werkzame principes van de assessments. ‘Learning agility’ biedt bijvoorbeeld inzicht in het verandervermogen van een deelnemer en bevat een onderdeel ‘zelfreflectie’. Dit blijkt een belangrijk onderdeel om te beheersen wanneer een deelnemer een overstap naar het onderwijs wil maken. De Buitenboordmotor is altijd bezig met het vaststellen en verfijnen van de werkzame principes van de assessments die een sterke onderbouwing van het Persoonlijk Profiel Paspoort vormen – en daarmee deelnemers helpen richting een nieuwe baan.

Deelnemers leren veel over zichzelf van de assessments en samen leren
wij over de werkzame principes van de assessments.

Innoveert De Buitenboordmotor de assessments ook?

Als ongeduldige systeemveranderaars zit innovatie in ons DNA. We kijken altijd naar hoe iets wél of beter kan. Wij doen het liefst zo veel mogelijk op een vernieuwende manier – vaak net buiten de lijntjes kleurend – met als doel Nederland verbeelding te geven over hoe het ook zou kunnen. Dit doen wij samen met partners en leveranciers. Zelf maken en beheren wij geen assessments. We kijken met leveranciers welke ontwikkelstappen zij kunnen zetten met hun assessments.

Zo merkten wij op dat deelnemers op vragenlijsten soms sociaal wenselijke antwoorden gaven. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Er is geen goed of fout. Waar het om gaat bij de assessments is dat je jezelf bent om jezelf beter te leren kennen. Daarop kwam de vraag naar voren: ”hoe kan dit anders?”. Het antwoord: gamification/neuro-assessment games, een recente trend in assessmentland. De Buitenboordmotor heeft neuro-assessment games toegevoegd aan ons assessment repertoire. Op basis van de uitkomsten van deze assessments wordt een match gemaakt met potentiële beroepen. De deelnemers krijgen daardoor inzicht in welke beroepen goed bij hun passen volgens hun profiel.

Als ongeduldige systeemveranderaars zit innovatie in ons DNA.
We kijken altijd naar hoe iets wél of beter kan.

Klinkt interessant, wat houdt dit in?

De Buitenboordmotor werkt samen met bedrijven en instellingen om data te verzamelen over de profielen van tekortberoepen. In deze samenwerking selecteren bedrijven en instellingen uit de sectoren techniek, ICT, onderwijs, en zorg een aantal goede medewerkers die de neuro-assessment games maken. Op deze manier verzamelen wij data over medewerkers uit het werkveld. Op basis hiervan wordt een algemeen profiel gecreëerd per sector. Tijdens onze volgende bootcamp (in september) gaan wij hiermee matchen. Deelnemers maken de neuro-assessment games, en aan de hand van de uitkomsten worden zij gematcht met een van de sectoren waarbij hun competenties het beste passen. Wij onderzoeken hiermee de voorspellende waarde van de match (of het een sterke indicator is voor een duurzame en gelukkige landing in het nieuwe beroep).

What’s next voor assessments en De Buitenboordmotor?

Wij blijven analyseren, innoveren en verbeteren de assessments continu. Naast het verbeteren van de assessments voor zelfinzicht kijken wij naar hoe de assessments kunnen bijdragen aan het flexibiliseren en versnellen van leerroutes (opleidingen e.d.). Verder blijven wij gesprekken aangaan met mensen en partijen om van en met elkaar te leren. Ook verwelkomen we meer nieuwe doelgroepen (bijv. mensen uit een werkloze situatie) in het bootcampprogramma. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee rond de assessments, met name rond inclusie. We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de assessments die wij gebruiken toegankelijk zijn voor alle deelnemers, ongeacht het Nederlandse taalniveau of de geletterdheid. Ook zijn niet alle deelnemers even ervaren in het werken met computers. Dit zijn zaken waar wij rekening mee houden, want de mens staat altijd centraal!

Ben jij nieuwsgierig naar met welke assessments wij werken? Stuur een mail naar [email protected], dan neemt zij contact met jou op.