Overstapper

Heleen Hensen

supportmedewerker

Deviant uitgeverij

Direct naar de doorbraken van Heleen? Klik hier!

Tijd voor verandering

Ik heb jarenlang voor de klas gestaan, onder andere de Nederlandse taal aan Afghaanse kinderen geleerd. Dit vond ik leuk, maar ik voelde wel dat het tijd was voor iets anders. Er zijn veel banen die je misschien niet kent, maar die wel goed bij je zouden kunnen passen. Vanuit deze nieuwsgierigheid heb ik besloten om de overstap te maken. Mijn reis begon bij de Buitenboordmotor op aanraden van een vriendin. Ik wou uitzoeken wie ik ben, wat mijn talenten zijn, en of ik meer kan dan wat ik denk. Ik merkte ook dat ik met steeds minder plezier naar mijn werk ging, en wilde dus voorkomen dat ik zonder plezier naar mijn werk ging.

Er zijn zoveel mensen in het onderwijs die zich kapotwerken, heel veel dingen die niet goed gaan, dit kan echt veel beter maar gebeurt niet.”

Hoopvol

De eerste dag van de bootcamp bij de Buitenboordmotor was al meteen geweldig: fijne begeleiding en coaches, ik voelde me gezien. Er heerste een open sfeer, waarin iedereen zijn of haar verhaal kon vertellen zonder zich te schamen. In de bootcamp werd het steeds duidelijker voor mij welke kant ik op ging en waar ik goed in was. Ik kwam hier erachter dat communicatie mijn sterkste punt was. Ik kreeg door het traject veel inzicht in wie ik écht ben en kreeg daardoor veel vertrouwen in mezelf. Dit straalde uiteindelijk ook door in mijn sollicitaties.

Op zoek

Na de bootcamp ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Mijn zelfverzekerdheid en inzicht in mijn kennis en talenten liet me denken: mensen willen mij hebben. Ik ben ook na 1 sollicitatie al meteen aangenomen, dit is nu mijn huidige functie: supportmedewerker bij een educatieve uitgeverij. Volgens mijn werkgever ben ik echt iemand die bij het bedrijf past, en daarom ben ik dus aangenomen. Dat geeft je echt een goed gevoel over jezelf.

“Het belangrijkste in de overstap voor mij was, vertrouwen krijgen in jezelf. “

Rust

In mijn nieuwe baan vind ik veel rust. Ik heb minder stress dan in mijn vorige baan. In het onderwijs neem je vaak je werk mee naar huis: je hebt altijd wel iets zoals huiswerk om na te kijken. In mijn huidige baan is mijn werk om 5 uur afgelopen. Daarnaast zijn de collega’s waar ik mee werk fijne mensen, er heerst geen hiërarchische structuur op het werk en afdelingen staan in nauw contact met elkaar.

De juiste keuze

Uiteindelijk ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om de overstap te maken. Het was een spannende keuze: je weet niet wat er gaat komen. Maar ik zou anderen als advies geven: neem die stap gewoon. Er zijn altijd wel redenen om iets niet te doen, zoek naar de reden om het wél te doen. Het is goed om je te realiseren dat je bijna altijd meer kan dan je denkt: je bent niet beperkt tot de opleiding die je hebt gevolgd. Werkgevers zijn vaak gewoon op zoek naar een goed werk- en denkniveau. Mijn advies aan anderen zou dus zijn: ga ervoor.

DoorbraakInzicht
Doorbaak 3: Inzicht in talenten en capaciteitenHeleen ontdekte haar sterke punten en ontwikkelingsmogelijkheden via digitale assessmenttools. Haar drijfveren werden ook geïdentificeerd, waardoor ze meer zelfvertrouwen kreeg. Heleen gebruikte de verkregen inzichten om haar Persoonlijk Profielpaspoort aan te vullen en zichzelf tijdens sollicitaties goed te kunnen presenteren.
Doorbraak 4: Persoonlijk profiel paspoortTijdens het sollicitatieproces heeft de werkgever van Heleen aangegeven dat haar Persoonlijk Profiel Paspoort opviel in vergelijking met andere kandidaten die dit niet hadden, zelfs kandidaten die meer relevante werkervaring hadden. Mede hierdoor heeft Heleen de functie gekregen.
Doorbraak 12: Succesvolle onboardingHeleen’s nieuwe werkgever vindt het belangrijk dat ze zich snel thuis voelt in het team. Daarom zijn er activiteiten georganiseerd om de sociale banden in het team te versterken, zoals een gezamenlijk teamuitje en een rooster om haar collega’s beter te leren kennen. Ze heeft ook een inwerkplan ontvangen en spreekt elke week met haar teammanager. Dit hielp Heleen om snel te wennen aan haar nieuwe werkplek.