Artikel

Leven Lang Ontwikkelen bijeenkomst SER

Een duurzame arbeidsmarkt begint bij samenwerking

Op 8 oktober vond de Leven Lang Ontwikkelen (LLO) bijeenkomst van de Sociaal-Economische Raad (SER) plaats. Het centrale thema: dekkende dienstverlening van werk naar werk en de noodzaak van een goed functionerende regionale arbeidsmarktinfrastructuur, ook vanuit de overheid. Werkgevers, opleiders en beleidsmakers kwamen samen om te brainstormen over hoe dit kan worden gerealiseerd. Onze regionale arbeidsmarktverbinder, Marjolein Schooleman, vertegenwoordigde HC-NL en gaf een inspirerende presentatie over hun aanpak. Wat volgt is een samenvatting van de dag en de inzichten die zijn gedeeld.

De kracht van samenwerking volgens de SER

Kim Putters, voorzitter van de SER, opende de bijeenkomst met een krachtige boodschap: samenwerken is essentieel om de complexe arbeidsmarktuitdagingen effectief aan te pakken. Alleen door gezamenlijk de handen ineen te slaan, krijgen we het voor elkaar een goede infrastructuur te bouwen waar iedereen die wil of moet veranderen van werk toegang heeft tot de juiste oriëntatie, begeleiding, scholing en bemiddeling naar ander werk. Putters maakte duidelijk dat een duurzame arbeidsmarkt alleen kan ontstaan door een hechte samenwerking tussen werkgevers, overheid en opleiders.

HC-NL: De uitdagingen en oplossingsrichtingen

Marjolein Schooleman bracht de belangrijkste knelpunten in het LLO- beleid onder de aandacht:

1. Beperkte toegang tot middelen: teveel mensen vinden niet of nauwelijks hun weg naar scholingsmogelijkheden. Dit geldt vooral voor zzp’ers, mbo’ers en mkb-werknemers. Juist hoogopgeleide, jonge werknemers weten hun weg te vinden naar beschikbare voorzieningen. Dit vergroot de opleidingskloof en de kansenongelijkheid.

2. Versnipperde financiering: De publieke en private gelden voor de financiering van LLO zijn erg versnipperd, niet makkelijk te vinden en te ontsluiten. En ze zijn heel vaak van tijdelijke aard. De bestaande regionale scholingsfondsen moeten daardoor telkens weer subsidies aanvragen en verantwoordingsrapporten opstellen. Tijd en geld die niet ingezet wordt voor LLO.

3. Gebrek aan richting: De sectoraal georganiseerde opleidingsfondsen missen de focus op arbeidsmarktrelevantie en transities naar andere sectoren.

HC-NL pleit voor:

· Bundeling en ontschotting van beschikbare publieke en private middelen.

· Maak deze structureel beschikbaar.

· Zorg dat middelen makkelijk toegankelijk zijn voor iedereen.

· Zorg voor een landelijke dekking van regionale scholings- en talentenfondsen.

· En sluit daarbij aan op de regionale structuren en dienstverlening.

· Werk regionaal samen.

De Buitenboordmotor onderschrijft deze oproep van harte. In onze presentatie ‘Verleggen van Bestaande Gelden als Financiële Basis voor een Circulaire Arbeidsmarkt’ lichten we 8 structurele beleidswijzigingen toe. Door bestaande middelen te verleggen en deze in te zetten voor transitieactiviteiten en voor het waarborgen van inkomen tijdens deze transities, leggen we een solide basis voor een circulaire arbeidsmarkt.

Een gezamenlijke toekomst

De LLO-bijeenkomst benadrukte de noodzaak van samenwerking voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. De wereld verandert snel door digitalisering en de transitie naar een duurzame economie. Dit vraagt om een flexibele arbeidsmarktinfrastructuur waarin alle betrokken partijen samenwerken en ook continu inspelen op de veranderende omstandigheden.