Artikel

Het Persoonlijk Profiel Paspoort

Wij hebben het al vaker benoemd, een Persoonlijk Profiel Paspoort is de manier van de toekomst om je te profileren op de arbeidsmarkt. Naar de toekomst kijken in plaats van naar het verleden en de mens centraal zetten. Dit is wat nodig is voor een circulaire arbeidsmarkt. Maar hoe past een Persoonlijk Profiel Paspoort in het plaatje van een meer diverse en inclusievere arbeidsmarkt? Want elk bedrijf zou een bedrijfscultuur moeten hebben waar diversiteit en inclusiviteit onderdeel van zijn, toch? Het Persoonlijk Profiel Paspoort is een hulpmiddel voor een inclusievere arbeidsmarkt en meer diverse teams.

Inclusievere arbeidsmarkt met behulp van het Persoonlijk Profiel Paspoort.

Het begint er mee dat de mens centraal staat in een Persoonlijk Profiel Paspoort en niet diploma’s. Dit wil niet zeggen dat diploma’s zullen verdwijnen, deze zullen altijd blijven bestaan maar spelen een bijrol in een Persoonlijk Profiel Paspoort. Door te kijken naar de skills van iemand kijk je naar de vaardigheden, kennis en persoonlijkheid van iemand. Het maakt hierbij niet uit welke diploma’s iemand op zak heeft. Dit zegt namelijk niet veel over de capaciteit van iemand om een baan of taak uit te voeren. Laten we eerlijk zijn, hoe relevant is een diploma dat 20 jaar geleden behaald is in de huidige, zeer snel veranderende maatschappij? Recent opgedane skills en kennis zeggen meer over de geschiktheid van iemand voor een baan.

“Motivatie is super belangrijk, de rest kun je bijna altijd later nog leren.”

De vragen “wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik” staan centraal in een Persoonlijk Profiel Paspoort. Naast skills is motivatie namelijk ook erg belangrijk voor een baan. Uiteindelijk willen we allemaal gemotiveerde medewerkers want motivatie is super belangrijk. Wanneer je gemotiveerd bent is een nieuwe vaardigheid of kennis leren een stuk makkelijker. Een Persoonlijk Profiel Paspoort geeft de kans om de mens centraal te zetten, daardoor kun je veel beter op een A4tje zien wie iemand is. Sneller en beter dan bij een CV. Disclaimer, je leert iemand pas echt goed kennen tijdens een gesprek natuurlijk dus de ideale combinatie is een Persoonlijk Profiel Paspoort en persoonlijk gesprek!

Hoe draagt een Persoonlijk Profiel Paspoort dan bij aan meer diverse teams?

In het Persoonlijk Profiel Paspoort staat de mens met al zijn/haar talenten, drijfveren, skills, en persoonlijkheid centraal. Wanneer je dit inzet tijdens het werving en selectie proces betekent dit dat je op een hele andere manier gaat werven en selecteren (een tip van de sluier hierover lees je in onze eerdere blog over skills based werken en denken Skills based werken – De Buitenboordmotor). Het helpt om op een skills gerichte manier te werven. Dit vergroot de vijver waaruit je als werkgever kunt vissen voor potentiële medewerkers. Dat niet alleen, hierdoor kijk je buiten de ‘traditionele kaders’ van potentiële medewerkers waardoor je een grotere verscheidenheid aan mensen aanspreekt en tegenkomt. Op deze manier is het Persoonlijk Profiel Paspoort een hulpmiddel voor meer diverse teams.

Dus wanneer ik een Persoonlijk Profiel Paspoort ga gebruiken krijg ik meer diverse teams en wordt de arbeidsmarkt inclusiever?

Nee, het draagt er aan bij maar alleen het gebruik van het Persoonlijk Profiel Paspoort is zeker niet genoeg. Inclusiviteit moet geborgd zijn in de bedrijfscultuur. Een team of bedrijf zal eerst inclusief moeten zijn voordat het meer diverse kan worden (een interessant onderwerp voor een ander artikel). Werken met een Persoonlijk Profiel Paspoort is een mooie eerste stap omdat je echt kijkt naar wat iemand kan, wie iemand is, en wat iemand wilt.

“Werken met een skills paspoort is een mooie eerste stap omdat je echt kijkt naar wat iemand kan, wie iemand is, en wat iemand wilt.”

Wij vinden het belangrijk om naar de mens te kijken, er zijn ook bedrijven die vinden de ‘bottom line’ heel belangrijk. Dus voor deze bedrijven: diversere teams zijn productievere teams. Diversiteit brengt creativiteit met zich mee en het is juist heel bevorderlijk om verschillende perspectieven in een team te hebben. Mensen met verschillende skills vullen elkaar aan waardoor productiviteit omhoog gaat. Dus weg met de CVs en begin vandaag nog met werving op basis van een skills paspoort.

Wil jij meer weten over hoe een Persoonlijk Profiel Paspoort kan bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt en meer diverse teams? Neem dan contact op met [email protected]