Artikel

FastSwitch Conferentie

FastSwitch Conferentie uitkomsten

We ervaren inmiddels dagelijks de tekorten aan den lijve. Treinen die uitvallen, vakanties die worden gecanceld en horecazaken die een dag minder opengaan door het tekort aan medewerkers. Het huidige arbeidsmarktsysteem toont barsten en is toe aan vervanging: we hebben een arbeidsmarktsysteem nodig dat flexibel kan inspelen op veranderingen. 

Dat is waar FastSwitch zich als omscholingconcept mee bezig houdt. Nienke Meijer en collega’s Ingrid van Kuilenburg & Kim Myrte Janse waren vorige week te gast bij de FastSwitch conferentie met o.a. Radboud DamRon De Mos en Henri de Groot. FastSwitch is een concept dat speciaal is ontwikkeld voor overstappers vanuit het #levenlangontwikkelen platform van de Vereniging Hogescholen.

Met FastSwitch zijn hbo-opleidingen in een versneld maatwerktraject te volgen, voor diegenen die sneller willen en kunnen overstappen naar een tekortsector (o.a naar de zorg, het onderwijs, ICT (#makeitwork) en techniek (Be an Engineer). 

Wat is er nodig om de FastSwitch trajecten verder te verfijnen en op te schalen?

  • betere samenwerking tussen het werkveld en de hogeschool om de inhoud van de opleiding en maatwerktrajecten echt te kunnen afstemmen.
  • betere samenwerking tussen het mbo en hbo voor passende programma’s voor instromers en doorstromers (om een doorlopende lijn neer te zetten voor een leven lang ontwikkelen)
  • sectoroverstijgend leren van en met elkaar.
  • skillsbased denken, wat kan iemand al en hoe pas je een maatwerkprogramma daar op aan? (inclusief toelating voor de opleiding).
  • Hybride docentschap om de kwaliteit en het volume van onderwijs te kunnen borgen. 

Veel dank voor de mooie middag vol inspiratie. Nu gaan we weer over op DOEN!