Deelnemers die de loopbrug overgaan
Eric (39 jaar)
Eric wordt omgeschoold naar Data Analist en volgt momenteel de opleiding tot Data Analist bij MakeITWork. Hij maakte de overstap van KPN-klantencontact naar een nieuwe functie binnen ING.

“De eerste fase van de Proeftuin, de Bootcamp, was allereerst een verrassende en mooie ervaring, met een leuke groep deelnemers en trainers. Er was een bijzondere en positieve chemie samen.
Ik heb de keuze voor deelname aan het Proeftuin traject snel moeten maken, had bijna geen tijd om erover na te denken. Achteraf gezien heeft mij dit juist veel gebracht, ik ben er maar gewoon in gesprongen, met een verrassend en mooi eindresultaat.
Inhoudelijk gaf het programma mij de bevestiging dat wat ik zo graag wilde, data analist worden, ook bij mij paste én mogelijk kan zijn. In het verleden heb ik al meerdere malen geprobeerd om de overstap IT te maken, maar dat wilde niet lukken omdat er bijna altijd alleen naar mijn CV gekeken werd.
De Buitenboordmotor heeft mij geholpen met inzichten, handvatten en motivatie om de stap te maken. Dit kwam onder andere door de digitale assessments over mijn talenten, competenties en werk- en denkniveau. Ik bezit niet over een hbo-diploma, maar door aan te tonen dat ik bezit over HBO/academisch werk- en denkniveau en de juiste competenties, gingen de deuren naar het traject van omscholen tot data analist wél open.
Met zowel de opleider “MakeITWork” als mijn nieuwe werkgever ING hebben we kunnen concluderen dat met deze opleiding en de begeleiding tijdens het hele Proeftuin traject van een jaar een succesvolle overstap te realiseren is.
Ik heb inmiddels een mooi aanbod geaccepteerd voor een gave baan als data analist bij ING, en ik ben gestart met de opleiding tot data analist. Ik vind de opleiding leuk en geniet van waar ik mee bezig ben. Als data analist kan je nog vele kanten op, je leert beredeneren, logisch nadenken en feiten geven. Dit traject start met 5 maanden fulltime onderwijs daarna start ik in het team data analytics bij ING.
Terugkijkend op het Proeftuin traject, werkte de afwisseling van de trainingen op locatie en digitaal erg goed. Het was fijn om met een buddy in contact te zijn. We zijn met de deelnemers een hechte groep geworden en blijven nauw in contact, en dat geldt ook voor alle mensen van De Buitenboordmotor eromheen. Het traject heeft mij financiële zekerheid gegeven en het mogelijk gemaakt dat ik binnenkort als data analist aan de slag kan.”
Anne (30 jaar)

Wordt omgeschoold naar onderwijsassistente in het basisonderwijs en gaat binnenkort de opleiding onderwijsassistent volgen.
“Aangezien ik per 1 januari 2021 boventallig ben in mijn functie als communicatiemedewerker bij APG, kreeg ik vanuit APG het aanbod om deel te nemen aan de Proeftuin van De Buitenboordmotor.
Dit was voor mij een geweldige kans en een mooi moment om mijn hart te volgen en te ontdekken wat ik echt leuk vind en waar ik energie van krijg. De Buitenboordmotor wil immers juist de stap makkelijker maken van een boentallige baan naar een weer betekenisvolle baan.
Het traject van De Buitenboordmotor duurt een jaar. De eerste fase bestaat uit een zgn. bootcamp van 4 maanden. Met hulp van De Buitenboordmotor , een geweldige groep mede deelnemers, verschillende meeloopdagen, testen, stages en gesprekken ben ik erachter gekomen dat mijn passie in het onderwijs ligt en dat dit heel goed bij mij past.
In eerste instantie wilde ik meteen het zij-instroom traject primair onderwijs gaan volgen. Echter kwam ik erachter dat dit traject qua tijdsinvestering nu niet haalbaar is voor mij, omdat ik een zoontje heb van pas 15 maanden. Om deze reden heb ik ervoor gekozen om eerst als onderwijsassistente te gaan werken en later alsnog het zij-instroom traject te volgen. De Buitenboordmotor heeft mij goed begeleidt en volledig gesteund en geholpen om een keuze te maken die past bij mij en daarmee de kans op plezierig en succesvol omscholen écht groter maakt.
Ik kijk terug op een geweldig traject en zal het iedereen die twijfelt of hij of zij op de goede plek zit aanraden hieraan deel te nemen. Ik heb een aanbod gekregen van Movare, een onderwijsstichting in Zuid-Limburg en we maken nu alles rond om per 16 december 2020 bij een leuke basisschool in dienst te treden, voor de klas te staan en te starten met de opleiding voor onderwijsassistent. Het liefste start ik bij de kleuters, daar ligt mijn hart. Voor het traject wat komen gaat, daar heb ik alle vertrouwen in! Ook omdat De Buitenboordmotor mij de komende maanden nog blijft begeleiden.”
Een breed netwerk van bedrijven, kennis- en onderwijspartners
Gaby Allard
Lid RvB ROC van Amsterdam-Flevoland
“De kern van het samenwerken gaat over het collectieve succes ten gunste van het individuele gewin van de deelnemer.“

“Succesvol om- en bijscholen hangt af van veel factoren. Naast persoonlijke motivatie en het hebben van een helder beeld over wat je kunt en wilt, is het ook van groot belang dat je (weer) goed kunt aarden in je nieuwverworven competenties en werkplek. Dat samen vormgeven, waarmee het onderwijs in zijn kracht komt, is een belangrijke driver achter onze samenwerking.
We worden met elkaar goed op de feiten gedrukt welke ontwikkelingen we nog te maken hebben als het gaat over ‘leren op maat’. Ik heb goede hoop dat we over een jaar veel van de hobbels hebben geïdentificeerd en hopelijk ook veelal hebben weggenomen.
Door op alle fronten mee te participeren geven we invulling aan gezamenlijke innovatie. Als kennispartner en opleidingslocatie. De kern van het samenwerken met de Buitenboordmotor gaat over het collectieve succes ten gunste van het individuele gewin van de deelnemer.”
Daphne Jaspars
People en Performance Manager Inergy

“We kijken voorbij genoten opleiding. Affiniteit, passie, leervermogen en doorzettingsvermogen vormen daarbij de basis.”
“De belangrijkste reden om samen te innoveren en co-creëren met De Buitenboordmotor is 2-ledig: enerzijds ervaren wij hoe lastig het is om goede collega’s te vinden, dus deze nieuwe vijver biedt mogelijkheden en anderzijds vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de BV Nederland.
Een mooie start is al gemaakt. De Buitenboordmotor heeft ambitieuze plannen en is nu aan het ontdekken hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Met name in praktische zin vraagt het nog weleens schakelen en flexibiliteit van beide kanten. Over een jaar zou het proces van begeleiden minder intensief moeten verlopen en zouden er meerdere bedrijven aangehaakt moeten zijn. Dan hebben de kandidaten wat te kiezen. Voor Inergy geldt dat we dat een aantal succesverhalen hebben en De Buitenboordmotor poule een vaste poule is geworden voor nieuwe collega’s met een efficiënte manier van selecteren, onboarden en opleiden.
We zijn bij De Buitenboordmotor aangehaakt door slimme inzet van persoonlijke netwerken. We geven gezamenlijk invulling aan innovatie door open en transparant te communiceren over verwachtingen die De Buitenboordmotor van ons mag hebben en wij van hen, en van de kandidaten in het bijzonder.
We zijn steeds concreter aan het maken waaraan kandidaten minimaal moeten voldoen om bij ons een goede start te kunnen maken. We kijken daarbij voorbij genoten opleiden. Affiniteit, passie, leervermogen en doorzettingsvermogen vormen daarbij de basis. Wij kijken daarbij ook naar ons eigen proces: wat moeten we nog toevoegen aan ons leerprogramma/onboarding om de deelnemers vanuit De Buitenboordmotor zo snel mogelijk succesvol aan het werk te krijgen in hun nieuwe IT-functie.”
Radboud Dam
Programmamanager Leven Lang Ontwikkelen HvA
“Ik geloof echt dat we dit vraagstuk alleen maar samen en belangoverstijgend kunnen oplossen.”

“Wij willen als publieke hogeschool een maatschappelijke bijdrage leveren aan de arbeidsmarktcrisis die mede door Covid is ontstaan. Wij zien enerzijds een enorme potentiële uitstroom op ons afkomen van professionals die niets liever willen dan snel aan het werk te gaan, en tegelijkertijd enorme structurele tekorten in sectoren als zorg, onderwijs, techniek en IT. Het huidige stelsel van diploma-onderwijs is niet of onvoldoende ingericht op deze nieuwe zij-instromer of omscholer waardoor veel mensen in potentie weer jaren in de schoolbanken moeten. Dat past niet bij deze crisis en niet bij het idee om mensen op basis van wat ze al kunnen en kennen zo snel mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Wij willen en kunnen dat ook anders organiseren als publieke hogescholen, maar kunnen dat niet op onszelf voor elkaar krijgen. Daarom zijn we zo blij met de Buitenboordmotor die het onderwijs kan verbinden aan alle andere stakeholders in deze keten van werk naar werk om samen echt tot doorbraken en innovaties te komen. Ik geloof echt dat we dit vraagstuk alleen maar samen en belangoverstijgend kunnen oplossen, dus ik ben heel blij met het enorme netwerk wat onder de Buitenboordmotor verenigd is.
De HvA heeft zich met andere publieke hogescholen verenigd binnen de Vereniging Hogescholen onder de noemer FastSwitch. Een digitaal samenwerkingsplatform waarin we toewerken naar een landelijke standaard per kraptesector voor een super omscholingstraject, dat flexibel, blended en optimaal toegesneden is op de zij-instromer die aantoonbaar sneller wil en kan. Daarvoor maken we gebruik van de meest flexibele deeltijdopleidingen die het hbo nu op dit moment te bieden heeft. Vanuit de gedachte dat we verenigd niet alleen snelheid kunnen maken, maar ook maximaal kunnen innoveren. Dat levert los van een diploma bovendien een certificaat op met landelijke waarde en kwaliteit. Eind dit jaar willen we voor elk van de 4 sectoren zo’n landelijke route hebben staan. Dat is ongelooflijk spannend om daar met elkaar belangoverstijgend aan te werken.
We hebben een goed format inmiddels ontwikkeld voor de landelijke werkplaats. Samen met de Buitenboordmotor, sociaal innovatoren van de Gloedmakers en docenten, ontwikkelaars en managers komen we dan bijeen en gaan we aan in de slag in allerlei breakout rooms met digitale whitebords. We zijn echt een learning community waar steeds nieuwe mensen bij aangetrokken worden. Ook zoeken we continu de lijn met het werkveld en met de werkgevers, want zonder vraag heeft het geen zin een super aanbod te maken. Het is echt pionieren op deze manier vanuit een gedeeld doel, met waardering voor ieders inbreng en expertise en vooral heel veel oog voor het opbouwen van goede onderlinge relaties.
Wat het samen innoveren met De Buitenboordmotor anders maakt dan succesvolle initiatieven die er al zijn is, dat het echt out of the box denkers zijn met oprechte interesse in hoe de hele keten werkt. Daarnaast hebben ze overzicht en niet onbelangrijk, toegang tot de juiste stakeholders. Het zijn verder ook gewoon hele leuke mensen met wie het snel en makkelijk schakelen is!”
Sander Hulshof
Leidinggevende ATC Achmea

“De sociale innovaties van de Buitenboordmotor helpen ons obstakels te overwinnen op het gebied van intersectorale mobiliteit.”
“Wij geloven in de innovatie en de doorbraken waar de Buitenboordmotor voor staat en dragen daar graag aan bij. Achmea is onderdeel van een sector waarin door technologisering veel banen zullen veranderen, verdwijnen en verschijnen. De sociale innovaties van de Buitenboordmotor helpen ons obstakels te overwinnen op het gebied van intersectorale mobiliteit. Daarnaast komen we in samenwerking en co-creatie nieuwe HR-instrumenten en -toepassingen op het spoor, zoals bijvoorbeeld nieuwe methoden voor het ontdekken van talenten bij mensen, die ons ook helpen bij andere HR-praktijken binnen onze organisatie.
Wij zouden graag zien dat het aantal deelnemers van Achmea aan de proeftuinen gaat toenemen in de komende jaren. In het bijzonder hopen wij dat de partners van de Buitenboordmotor zoveel vertrouwen hebben in de aanpak, dat het werkelijk mogelijk wordt om mensen van werk-naar-werk te begeleiden.
Wij geven gezamenlijk invulling aan de innovatie aan de hand van hackatons en andere bijeenkomsten, waarin we de specialisaties van de verschillende Buitenboordmotor-partners koppelen aan de vraagstukken die op ons pad komen. Daarbij laten wij ons leiden door de kernwaarden van de Buitenboordmotor. De samenwerking die zo tot stand komt is inspirerend en vooral ook heel leuk.”
Roosmarije Reneman
Head of HR Strategy APG
“Om samen te innoveren en co-creëren met de Buitenboordmotor werken we met elkaar aan een duurzame toekomst van velen.”

“APG staat voor een duurzame toekomst van onze klanten en hun deelnemers, onze medewerkers en dragen met onze activiteiten graag bij aan een duurzamere samenleving. Het hebben van een baan of pensioen is een belangrijke pijler voor een duurzame toekomst. Het hebben van goed gekwalificeerd onderwijs en zorg ook. Om samen te innoveren en co-creëren met de Buitenboordmotor werken we met elkaar aan een duurzame toekomst van velen.
We hebben al veel bereikt en het zou mooi zijn als veel bedrijven zich aansluiten en steeds meer baangaranties aan de voorkant kunnen worden afgegeven. Dan loont de investering direct en zal de animo en schaalbaarheid toenemen.
Door krachten samen te bundelen en de bereidheid om aan de voorkant te investeren in ontwikkeling met tijd, geld en deskundigheid geven wij hier nu gezamenlijk invulling aan.
Dat we doen wat nodig is en niet wat voorgeschreven is en dat je boven je eigen belang uit weet te stijgen en samen werkt aan een hoger doel. Dat is wat samen innoveren met de Buitenboordmotor anders maakt dan andere succesvolle initiatieven Het is een prachtig initiatief.”
Mieke Schaminée
HR Professional Lead to Grow Rabobank

“We experimenteren, innoveren en leren samen en hopen het komend jaar steeds meer collega’s de kans te kunnen bieden een overstap te maken naar een groei(ende) sector.”
Bianca Verheijen
Change Management HR Personal Growth Rabobank
“We willen samen bouwen aan een structurele oplossing om mensen van (mogelijk) boventallig naar betekenisvol werk te begeleiden.”

“Werkgevend Nederland speelt een belangrijke rol in de transitie van mensen die zich naar groei(ende) sectoren willen bewegen. Vanwege de grote aantallen te verwachten tekorten in groeisectoren en de snelle veranderingen zoals digitalisering is het cruciaal dat we anders gaan denken en handelen. Rabobank wil het verschil maken in de maatschappij, wij willen samen met de Buitenboordmotor de arbeidsmarkt hervormen! We willen samen bouwen aan een structurele oplossing om mensen van (mogelijk) boventallig naar betekenisvol werk te begeleiden.
We experimenteren, innoveren en leren samen en hopen het komend jaar steeds meer collega’s de kans te kunnen bieden een overstap te maken naar een groei(ende) sector.
Consortiumpartners zetten hun bedrijfsbelang opzij en kijken gezamenlijk hoe we systeemdoorbraken kunnen realiseren en door middel van omdenken kansen te creëren.
Een samenwerking met meer dan honderd ondernemers, scholingsinstituten, bedrijven, overheidsinstellingen, wetenschappers, start-ups etc. maken dit een uniek initiatief. We zetten het gezamenlijk belang voorop.”
Rutger Barczuk
Director Talent Development Leadership and Learning KPN
“Naast het begeleiden van werk naar werk wordt gekeken naar systeemdoorbraken die we nodig hebben om duurzamer en meer inclusief bij te dragen aan een ontslagvrije maatschappij.”

“Als HR KPN nemen we onze maatschappelijke rol als grote werkgever in de nederland serieus Hierdoor omarmen we dit soort initiatieven, samen met andere werkgevers en dragen we hier graag substantieel aan bij.
Op dit moment werken we hard aan de loopbrug van boventallige baan naar betekenisvolle baan. Er zijn nu een aantal mensen succesvol naar de overkant. Over een jaar zou de brug stevig genoeg moeten zijn om grote aantallen werknemers succesvol te begeleiden.
We zijn kritisch en fanatiek! Alles dat klaar staat om uit te proberen, doen we direct. De inzichten die we opdoen ter verbetering, verwerken we in een volgend traject. Een mooi iteratief proces. Dit maakt ons wendbaar en (nog) beter.
Er wordt naast het begeleiden van werk naar werk ook vooral gekeken naar systeemdoorbraken die we in Nederland nodig hebben om duurzamer en meer inclusief bij te dragen aan een ontslagvrije maatschappij. Een goed voorbeeld van een publiek-private samenwerking!”
Maarten van Beek
HR Directeur ING Nederland

“Gezamenlijk moeten we zorgen dat mensen zich naar relevante sectoren en vakgebieden kunnen bewegen, waar bijvoorbeeld een tekort aan personeel is.”
“ING wil zich blijven focussen op de toekomst van de arbeidsmarkt. Om het ecosysteem van vakmensen te creëren is het belangrijk verder te kijken dan binnen de eigen organisatie. Ook buiten ING bouwt de bank, als een van de eerste partners van de Buitenboordmotor, aan maatschappelijke en economische hervorming. Daarbij ligt de nadruk op permanente ontwikkeling van leiders én medewerkers. Gezamenlijk moeten we zorgen dat mensen zich naar relevante sectoren en vakgebieden kunnen bewegen, waar bijvoorbeeld een tekort aan personeel is. De resultaten van proeftuinen die vorig voorjaar zijn gestart geven het vertrouwen dat dit initiatief gaat bijdragen aan een naadloze en duurzame transitie van medewerkers naar arbeidsplaatsen waar zij zeer gewenst zijn en hun vakmanschap verder kunnen uitbreiden.”
Dionne Vorst-Breukers
Director Learning & Development KLM NV.
“Door krachten te bundelen en te samen te werken vanuit een maatschappelijk perspectief zien we potentie op lange termijn.”

Maarten Luyten
Programlead Mobiliteit, Skilling & Education KLM NV.

“Het begin is er en de sense of urgency voelen we heel duidelijk, maar we zijn samen nog intensief aan het bouwen.”
“De Buitenboordmotor biedt KLM medewerkers een persoonlijk traject waarin ze zich samen met anderen breed kunnen oriënteren, perspectief kunnen ontwikkelen en een bewuste keuze maken om zich om te scholen naar een beroep met meer baanzekerheid. Door krachten te bundelen en te samen te werken vanuit een maatschappelijk perspectief zien we potentie op lange termijn.
Het begin is er en de sense of urgency voelen we heel duidelijk, maar we zijn samen nog intensief aan het bouwen. Over een jaar zijn de loopbaanpaden verder geplaveid en zien we de eerste concrete succesverhalen van KLM medewerkers.
Door gewoon te beginnen, het traject aan te bieden en bij elke hobbel samen te kijken wat er nodig is wordt er nu gezamenlijk invulling gegeven aan de innovatie. Zo krijgt het concept ook daadwerkelijk in de praktijk vorm en wordt op termijn binnen de KLM organisatie externe omscholing echt als een kans gezien.
Het is een concreet Werk naar Werk traject met een kop en een staart en dat geeft de medewerker duidelijkheid. Dat maakt het innoveren met De Buitenboordmotor zo succesvol.”