Overstapper

Sandra Steneker

Direct naar de doorbraken van Sandra? Klik hier!

Een nieuw begin

Voor 22 jaar was Zuid-Afrika mijn thuis. Daar had ik mijn eigen bedrijf in de import van home decor brands. Na onze terugkeer met ons gezin naar Nederland, werd ik helaas door ziekte werkloos en moest ik mijn bedrijf opgeven. Deze periode van onzekerheid was zwaar. Ik stond voor een uitdaging: wat kon ik eigenlijk bijdragen aan de Nederlandse arbeidsmarkt? Op dat moment ontbrak het me aan helderheid over mijn eigen vaardigheden. Vragen dwaalden door mijn gedachten: Was er nog wel ruimte voor mij op de Nederlandse arbeidsmarkt? Wat kon ik eigenlijk bieden? Wie ben ik, wat wil ik, en wat kan ik eigenlijk?

Onzekerheid

Ik voelde de mogelijkheid en de noodzaak om iets te veranderen aan mijn situatie en heb alle hulp die ik kon krijgen met beide handen aangegrepen. Mijn grootste drempels waren mijn onzekerheid over mijn vaardigheden, leeftijd en sterke punten. Het was niet makkelijk. Maar geleidelijk aan drong het besef door: mijn leven, mijn ervaringen, ze waren kostbaar. Ze vormden de bouwstenen van mijn unieke bijdrage aan de wereld. De realisatie kwam dat ik uniek ben in mijn levenservaring en vaardigheden die ik in de jaren heb opgebouwd, en zo veel te bieden heb!

De sprong wagen

Ik heb veel nagedacht over wat ik wilde doen qua werk. Ik had ooit een studie voeding en diëtetiek gedaan, maar was toen vooral bezig met geld verdienen in plaats van mijn passie te volgen. Een vriendin wees me op de Buitenboordmotor. Ik heb me aangemeld en ben in de proeftuin aan de slag gegaan. Wat ik prettig vond aan de bootcamp was het teamgevoel, de veilige omgeving en de mogelijkheid om diep in te gaan op wie ik ben en wat ik wil bereiken. Dit gaf me hoop en inzicht in mijn toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt. Ik kon mijn zoektocht aan een baan nu beter beginnen: ik had inzicht gekregen in mijn talenten en capaciteiten. Inzicht in wie ik ben, wat ik wil, en wat ik kan!

Wat wil ik?

In de bootcamp kwamen veel vragen naar voren over mijn verlangens en telkens kwam het thema zingeving terug. Het groepsverband en mijn buddy hebben me enorm gemotiveerd om door te zetten, evenals het idee van ‘gewoon doen’. Ik heb na afronding van de bootcamp vrijwilligerswerk gedaan als gastvrouw bij een bejaardentehuis en bij de Hersenstichting, waar ik opnieuw heb ervaren hoe belangrijk zingeving voor mij is. En hoe belangrijk het hebben van een baan is! Het hebben van een baan geeft me rust en het gevoel dat ik deel uitmaak van de maatschappij. Ik voel me gewaardeerd en supergemotiveerd. Ik vind het belangrijk om deel te nemen aan een werkende maatschappij, om collega’s te hebben, deel uit te maken van een team.

Rust gevonden

Mijn huidige baan heb ik gekregen door het sollicitatieproces te oefenen tijdens de bootcamp. Nu werk ik bij de gemeente Hilversum (WMO) en kan ik echt iets bijdragen en waarde toevoegen aan de maatschappij. En nu ik werk heb, is er veel rust in mijn leven gekomen en voel ik me echt op mijn plek. Als moeder van twee kinderen (12 en 14 jaar) heb ik nu een goede balans gevonden tussen werk en thuis. Ik werk parttime op maandag, woensdag en vrijdag.

Wat zou je anderen willen meegeven, Sandra?

Wat ik graag wil meegeven is dat iedereen een kans verdient om van betekenis te zijn en zich in te zetten voor de maatschappij. Iedereen heeft iets te bieden. Waag de sprong, ook al lijkt het ‘hopeloos’, elk stapje naar je doel is een stap dichterbij. Denk eraan dat je werk je plezier moet geven. Het bedrijf of de organisatie waar je voor gaat werken moet net zo leuk zijn als jij. En tot slot: je hebt veel meer te bieden dan je denkt!

DoorbraakInzicht
Doorbraak 2: Oriëntatie en keuzeprogramma
Sandra was bezig met zelfverkenning en legde de nadruk op het vinden van betekenis en zingeving in haar baan. Haar zoektocht begon met vrijwilligerswerk bij een dagbesteding voor mensen die getroffen waren door een herseninfarct.
Doorbraak 3: Inzicht in talenten en capaciteitenDoor gebrek aan inzicht over haar talenten en capaciteiten had Sandra soms twijfels over zichzelf. De assessments hebben haar geholpen om haar gedachten te verduidelijken en haar sterke punten te herkennen. Dit heeft haar gesterkt in haar beslissing om te blijven zoeken naar sectoren die haar een gevoel van betekenis geven.
Doorbraak 5: Keuze uit meerdere optiesSandra heeft zich georiënteerd op de verschillende sectoren middels sector deep dives en collegetours, Dit heeft haar geholpen inzicht te krijgen in de verschillende sectoren. Haar interesse ging het meest uit naar de zorg.