Wie we zijn en wat we doen
Stichting De Buitenboordmotor is een doe- en denktank van meer dan 100 ondernemers, bestuurders, wetenschappers, publicisten en startups. Samen gaan we de Nederlandse arbeidsmarkt anders inrichten. We maken het mogelijk dat werknemers binnen een jaar van een boventallige baan naar een betekenisvolle baan gaan.
Dat doen we samen met bedrijven, (onderwijs)instellingen en deskundigen. Wij zetten jouw talent centraal. Jouw talent zorgt er immers voor dat je nog veel meer kunt dan wat je tot nu toe gedaan hebt. Ons doel is ervoor te zorgen dat niemand meer buitenspel komt te staan, en zodat iedereen dáár kan werken waar hij of zij van grote betekenis kan zijn. Binnen De Buitenboordmotor werken we vanuit een gedeelde missie:
Het versterken van een verbonden samenleving door permanente ontwikkeling van iedereen.
Wat betekent het voor jou als jij over de loopbrug van De Buitenboordmotor gaat?
Van baan naar baan gaan, is in Nederland niet makkelijk. Vooral als je aan de slag wilt in een nieuwe sector, kom je veel hobbels tegen. Je hebt bijvoorbeeld niet het juiste diploma. Zo houdt het systeem je gevangen in werkloosheid. De Buitenboordmotor haalt die hobbels weg. Dat doen we door middel van systeemdoorbraken. Dit zijn de belangrijkste:
- Perspectief: er zijn zoveel kansen voor jou!
Elk traject van De Buitenboordmotor begint met een bootcamp (training), waarin je ook je medekandidaten leert kennen. Een digitaal assessment laat zien over welke talenten je beschikt. We gebruiken matching tools en persoonlijke coaching om te kijken in welke sectoren en in welke baan jij mogelijk op je plek zit. We laten je tijdens stagedagen in deze verschillende sectoren ervaren hoe het zou zijn op zo’n plek. De bedoeling is dat je ziet en ervaart wat er allemaal mogelijk is in verschillende sectoren waar tekorten zijn, zoals het onderwijs, de zorg, techniek, de installatiebranche, ICT en logistiek.
- Digitale assessments: ontdekken waar jouw talent zit
Nu gaan we verdiepen. Samen met deskundigen ontdek je wat jouw drijfveren zijn. Wat vind je belangrijk? Over welke talenten en vaardigheden beschik je al? Je krijgt een steeds beter beeld van de vaardigheden die je nodig hebt om op een nieuwe plek aan de slag te kunnen, en je ziet wat je nog bij moet leren om er een succes van te maken. Daarmee gaan we aan de slag via digitale assessments en persoonlijke coaching, zodat jij de juiste keuze maakt.
- Superscholing en je nieuwe baan
Samen met onze partners school je jezelf om. Dit traject is erop gericht dat je de extra noodzakelijke kennis en vaardigheden voor je nieuwe baan onder de knie krijgt. Je zit dus niet jaren in de schoolbanken, maar doorloopt een veel kortere en flexibele opleiding in de vorm van een leerwerktraject. Ben je klaar voor de overstap? Dan gooien we je niet in het diepe. Een intensief onboardingsprogramma zorgt ervoor dat de kans van slagen groot is. In dit leerwerktraject word je persoonlijk begeleid. Alles is erop gericht jou een warm welkom te geven, met uitleg en begrip in je nieuwe omgeving.
- Het financiële plaatje
In dit baan naar baan traject ga je over van je oude arbeidscontract in je nieuwe arbeidscontract zonder in de werkloosheid terecht te komen. De Buitenboordmotor werkt nauw samen met bedrijven die veel personeel nodig hebben (instroombedrijven), en met bedrijven die te maken hebben met boventallig personeel (uitstroombedrijven). Ook de overheid is betrokken. Daardoor is het mogelijk maximale zekerheid te bieden. Je salaris wordt tijdens het traject doorbetaald en ook de opleiding die je volgt wordt betaald.
- Bedrijfsoverstijgende samenwerking: we doen het samen
Na het doorlopen van het traject, waarin je begeleid en gecoacht wordt om naar je nieuwe baan over te stappen, kun je kiezen uit verschillende bedrijven die personeel nodig hebben (de instroombedrijven). De werkgever kiezen die bij je past, maakt de kans op succes groot. De instroombedrijven accepteren het certificaat dat je van De Buitenboordmotor ontvangt (een ‘skillspaspoort’). De proeftuin fases hieronder laten het proces zien waar kandidaten doorheen gaan van baan naar baan.

De Buitenboordmotor werkt met vele partijen samen op basis van delen, gunnen en verbinden. Al die partijen hebben een gezamenlijk doel: een arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen en van betekenis kan zijn!
Er worden nu loopbruggen gebouwd in vier regio’s (op basis van de grootste tekorten en op basis van reistijd). Deze regio’s zijn:
- Noordflank Randstad;
- Zuidflank Randstad;
- Midden Nederland;
- Brainport/Zuidoost Brabant.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.