Navigeer door deze gids aan de hand van de onderstaande knoppen.
De Buitenboordmotor richt zich op verscheidene functieprofielen binnen de groeisectoren techniek, ICT, Zorg en Onderwijs.
Sector Installatietechniek
Installatietechniek is een erg breed vakgebied dat vele mogelijkheden biedt. Bij installatietechniek draait het niet alleen om het ontwerpen en realiseren van technische installaties maar ook om de aanleg, de bouw en het vervolgens onderhouden van een installatie.
Er kan gewerkt worden aan en met elektrotechnische installaties of met werktuigbouwkundige installaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn als monteur, maar ook als werkvoorbereider waarbij de werkzaamheden aan deze installaties gecoördineerd en gemanaged worden.
In deze branche is duurzaam behoefte aan goede mensen vanwege de energietransitie, waarbij gebouwen energiezuinig moeten worden gemaakt en veel bedrijven en mensen overstappen naar duurzame energiebronnen. Een voorbeeld hiervan is het advies geven of installeren van zonnepanelen, warmtepompen of andere energiebesparende maatregelen.Dit levert veel werk op voor de bouwsector en met name voor de installatiebranche.
Deze functieprofielen zijn geselecteerd op basis van onderzoeken van het UWV over tekort-sectoren en functieprofielen. Echter zijn deze functies niet altijd startersfuncties. Zo kan het voorkomen dat je voor je omscholing start in een aanloopfunctie, maar aan het einde van je omscholing Werkvoorbereider wordt.
Sector ICT
De informatie- en communicatietechnologie (ICT), is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van software valt hieronder. Vaak gebeurt dit in een bedrijfskundige context. Onder communicatietechnologie worden communicatieapparatuur- en diensten gerekend.
ICT is vandaag de dag bijna overal aanwezig en de noodzaak tot gebruik wordt almaar groter. Hierdoor neemt niet alleen het belang toe, maar wordt ook het aanbod aan functies op de arbeidsmarkt steeds groter. Enerzijds zijn er binnen de ICT-mogelijkheden om je te ontwikkelen in projectmanagement en leidinggeven. Anderzijds is het ook mogelijk om je te specialiseren, bijvoorbeeld in een specifieke programmeertaal.
Duurzame werkgelegenheid komt voort uit de toenemende digitalisering. Zo behoort het Nederlandse bedrijfsleven tot één van de grootste gebruikers van de cloud. Daarnaast neemt het belang van informatiebeveiliging toe. In deze sector is onder andere een groot tekort aan software engineers, front-end developers en data-analisten.
De functieprofielen Front-End Developer en Software Engineer omvatten veel codeer werk. Als Data Analist maak je tijdens de opleiding kennis met codeertalen, maar zal je uiteindelijk niet zelf veel coderen in je werk. Het is van belang dat je de codeerders begrijpt zodat je de vertaalslag kan maken tussen de business en IT. Claudia (alumni MITW) benadrukt dat zij als data analist goed moet kunnen communiceren en samenwerken.
Deze functieprofielen zijn geselecteerd op basis van onderzoeken van het UWV over tekort-sectoren en functieprofielen. Echter zijn deze functies niet altijd startersfuncties. Zo kan het voorkomen dat je voor je omscholing start in een aanloopfunctie, maar aan het einde van je omscholing Data Analist wordt.
Sector Onderwijs
In onderwijs spreekt men van primair onderwijs (PO) wanneer het de basisschool betreft. Wij bieden routes tot 2 functieprofielen in het PO aan, namelijk onderwijsassistent en docent PO. Lesgeven op de middelbare school kan als docent voortgezet onderwijs (VO) of als docent MBO. 55% van alle leraren in het basisonderwijs werkt 0,8 fte of minder. Onder onderwijsondersteunend personeel ligt dit percentage hoger.
Afhankelijk van de route die je kiest, moet je in het onderwijs rekening houden met een uitgebreide geschiktheidscontrole voorafgaand aan de start van een duaal traject. Met name voor de zij instroom opleidingen (zij instroom PO, VO en MBO (pedagogisch didactisch getuigschrift) moet je voorafgaand aan de opleiding rekening houden met een geschiktheidscontrole van 2 maanden. Neem dit in acht als je een zij instroom opleiding in het onderwijs beoogt, want dit houdt in veel gevallen in dat je eind november al je keuze moet hebben gemaakt om per februari te kunnen starten in een duaal traject. Bekijk de websites van de opleiders voor de meest actuele informatie hiervoor.
Sector Zorg
Dat de zorg een vitale sector is, hoeven we in Nederland niemand meer te vertellen. Er zijn verschillende soorten banen in de zorg, zoals de verpleging, gehandicaptenzorg, kraamzorg en Thuiszorg (VVT). Je kan werken in een ziekenhuis, in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en in veel meer specialistische instellingen.
De zorg kent diverse richtingen, waardoor je met uiteenlopende doelgroepen te maken kan krijgen. Met de opleiding tot verpleegkundige kun je verschillende kanten op. Bijvoorbeeld een baan in een ziekenhuis op een afdeling waar mensen revalideren of op een afdeling voor mensen met dementie. Zorg-banen zijn heel afwisselend. Er wordt regelmatig gewerkt met diensten, waardoor zorgverleners relatief makkelijk en vaak parttime werken.
De toenemende vraag naar werknemers wordt met name veroorzaakt door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking en een toename in de kwaliteit van zorg. Binnen het vakgebied Zorg, bieden wij de opleiding tot Verzorgende IG (MBO 3), Verpleegkundige (MBO 4) en de opleiding tot Verpleegkundige (HBO). Dit biedt perspectief op een toekomstige baan in omgevingen zoals het ziekenhuis, in de psychiatrie, of in de wijkverpleegkunde. Verpleegkundigen bieden zorg en werken nauw samen met de patiënt, mantelzorgers en andere hulpverleners.