Navigeer door deze gids aan de hand van de onderstaande knoppen.
Sector Zorg
Bekijk hier de bijbehorende sectoromschrijving en functieprofielen binnen de sector.
Dat de zorg een vitale sector is, hoeven we in Nederland niemand meer te vertellen. Er zijn verschillende soorten banen in de zorg, zoals de verpleging, gehandicaptenzorg, kraamzorg en Thuiszorg (VVT). Je kan werken in een ziekenhuis, in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en in veel meer specialistische instellingen.
De zorg kent diverse richtingen, waardoor je met uiteenlopende doelgroepen te maken kan krijgen. Met de opleiding tot verpleegkundige kun je verschillende kanten op. Bijvoorbeeld een baan in een ziekenhuis op een afdeling waar mensen revalideren of op een afdeling voor mensen met dementie. Zorg-banen zijn heel afwisselend. Er wordt regelmatig gewerkt met diensten, waardoor zorgverleners relatief makkelijk en vaak parttime werken.
De toenemende vraag naar werknemers wordt met name veroorzaakt door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking en een toename in de kwaliteit van zorg. Binnen het vakgebied Zorg vind je in deze oriëntatiegids de opleidingen tot Verzorgende IG (MBO 3), Verpleegkundige (MBO 4) en de opleiding tot Verpleegkundige (HBO). Deze opleidingen bieden perspectief op een toekomstige baan in omgevingen zoals het ziekenhuis, in de psychiatrie, of in de wijkverpleegkunde. Verpleegkundigen bieden zorg en werken nauw samen met de patiënt, mantelzorgers en andere hulpverleners.
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) is er voor mensen met (ernstige) psychische problemen of psychiatrische stoornissen. Je kunt hierbij denken overspannenheid, trauma’s, angst- en stemmingsproblemen, persoonlijkheidsproblemen of verslaving. Wanneer je in de GGZ werkt, help je mensen de draad van hun leven weer op te pakken. Je helpt hen op weg naar een betere toekomst.
Gehandicaptenzorg
Binnen de gehandicaptenzorg richt je je op mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking (of een combinatie). Elke beperking vraagt om een andere manier van ondersteuning en zorg. Jij helpt mensen om zoveel mogelijk een leven te leiden dat past bij wat ze willen. En bij wat ze nog zelf kunnen. Vanuit jouw rol ondersteun je zoveel mogelijk.
Verpleeg verzorgingshuizen VVT
In de verpleeg-en verzorgingshuiszorg (ook wel VVT of ouderenzorg genoemd) kom je in werksituaties terecht waarin volop vernieuwingen plaatsvinden. Omdat oudere mensen steeds langer thuis kunnen blijven wonen wordt er gewerkt aan onderlinge contacten en recreatieve activiteiten. De veelzijdigheid aan werklocaties biedt mogelijkheden voor een flexibele invulling van je werk. In verpleeghuizen help je mensen die langdurige en intensieve zorg nodig hebben. Vaak hebben zij ernstige lichamelijke of geestelijke klachten. Bewoners bepalen zelf in overleg wat voor zorg ze nodig hebben. Wat iemand zelf nog kan, doet hij of zij dan ook zelf.
Ziekenhuizen
In het ziekenhuis krijg je vooral te maken met patiënten die tijdelijk en vaak specialistische zorg nodig hebben. Ze worden meestal doorwezen door een andere zorgverlener, onder wie de huisarts of ze worden met spoed binnengebracht. Werken in het ziekenhuis is dynamisch en de contacten met de patiënten zijn vaak van korte duur. Binnen een ziekenhuis wordt er dag en nacht zorg verleend. Je moet dus rekening houden met werktijden in de weekenden en avonduren.
Kraamzorg
Kraamzorg is de zorg die wordt verleend voor, tijdens en na de bevalling aan een kersverse moeder en haar gezin. Je assisteert de verloskundige tijdens een thuisbevalling en leert daarna de moeder en haar partner de baby te verzorgen. Je geeft onder meer advies en voorlichting over borstvoeding en goede hygiëne. Kraamzorg wordt ongeveer tot acht dagen na de bevalling gegeven. Daarna kan het gezin het – dankzij jou als kraamverzorgende – alleen af.
Verzorgende IG
Een Verzorgende IG (MBO 3), vaak verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) genoemd, verzorgt en begeleidt mensen intramuraal in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een verpleeghuis. Ook kan een verzorgende extramuraal werken in de kraam- of thuiszorg. Binnen de functie verzorgende IG kan men kiezen voor de volgende specialismen: Gehandicaptenzorg, Ouderenzorg, Kraamzorg en Geestelijke gezondheidszorg. In de thuiszorg wordt onderscheid gemaakt tussen de verzorgende B en de verzorgende C, waarbij het verschil is dat de verzorgende C meer (interne) opleiding heeft gevolgd en meer verantwoordelijkheden heeft.
Als verzorgende IG werk je vooral veel zelfstandig, maar ben je wel betrokken in een zorgteam. Samen met dit team wordt een zorgplan opgesteld en uitgevoerd met betrekking tot de cliënt. In de functie van verzorgende IG staat persoonlijke zorg en aandacht geven aan de cliënten centraal. Je onderhoudt daarnaast ook contact met andere disciplines zoals fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.
Het takenpakket van een Verzorgende IG afhangende van het uiteindelijk gekozen specialisme bestaat onder andere uit: huishoudelijke taken, verzorgen van wonden, het toedienen van medicatie d.m.v. bijv. injecties, verzorgen van katheters, inbrengen van een maagsonde. Daarnaast biedt de verzorgende IG een luisterend aan de patiënt, houdt contact met familie en of andere betrokkenen, rapporteert ontwikkelingen en begeleidt de cliënt tijdens sociale en of recreatieve activiteiten.
Impressie video voor de functie Verzorgende IG
Impressie video voor de functie Verpleegkunde MBO
Verpleegkunde MBO
Een Verpleegkundige (MBO 4) zorgt voor mensen die ziek of gehandicapt zijn. Je kunt terecht in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een verpleeghuis, de psychiatrie, de thuiszorg/ wijkzorg of in kleinschalige woonvormen. Naast verzorgende taken mag de verpleegkundige ook verpleegtechnische handelingen zelfstandig uitvoeren. Naast zelfstandig werken zijn sociale vaardigheden en uitdrukkingsvaardigheden van groot belang. Hiermee wordt bedoeld empathisch vermogen, vriendelijkheid, hulpvaardigheid en kunnen luisteren naar patiënten maar ook in teamverband. Verpleegkundige moeten ordelijk en systematisch werken en risicovolle handelingen volbrengen met volharding, geduld en doorzettingsvermogen.
Alle Verpleegkundigen (dus zowel MBO als HBO) zijn verplicht aan de BIG-registratie te voldoen om hun bevoegdheid te behouden en uit te oefenen. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.
Vanuit de Wet BIG (Besluit 365) wordt een minimum van 2300 uur gesteld aan praktijkonderwijs om de bevoegdheid te behalen. Om die reden is een kortere opleiding niet mogelijk. Wel is het mogelijk om tijdens de opleiding al vaardigheden af te laten tekenen door een bevoegd docent waardoor tijdens de opleiding je meer bevoegdheden krijgt zodat je sneller zelfstandig kan werken.
Verpleegkunde HBO
Een Verpleegkundige (HBO) werkt in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg, en begeleidt, ondersteunt en verzorgt mensen die (op dat moment) niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Als verpleegkundige krijg je te maken met een gevarieerd takenpakket, met als belangrijkste taak het zorgdragen voor het behandelplan in overleg met artsen en zorg-professionals.
Let op! Doordat deze opleiding langer dan 2 jaar duurt, kan de financiering van het gehele traject niet worden gegarandeerd.
**Specifiek voor KLM-deelnemers, het is nog niet zeker of de kosten van de HBO-V opleiding gedekt worden met de afspraken en regelingen van en met KLM. Zodra daar zekerheid over is, wordt dat gecommuniceerd.
Impressie video voor de functie Verpleegkunde HBO
Impressie video voor de functie Sociaal Werk in de Zorg AD
Sociaal Werk in de Zorg AD
De Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg is een tweejarige hbo-opleiding bomvol praktische en theoretische kennis. Je leert in 2 jaar tijd wat er in de praktijk echt toe doet. In de zorgsector zijn er landelijke tekorten aan sociaal werkers in de gehandicapte zorg. De zorg wordt steeds complexer en begeleiders krijgen vaker een coördinerende rol. Je leert in de Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg om vanuit de behoeften van de cliënt te denken en een plan te maken, praktisch en innovatief. Je voert uit, evalueert, denkt én doet!
Mocht jij sociaal werker in de gehandicaptenzorg willen worden, stemmen we graag een passende opleiding met jou en jouw instroom bedrijf af.
Doktersassistent MBO
Een doktersassistent heeft een hele afwisselende taak en verricht veel verschillende werkzaamheden voor een huisarts of medisch specialist. Zo plant en begeleidt een doktersassistent het spreekuur en neemt de telefoon op. De doktersassistent moet dan kunnen bepalen of iets spoed is of niet. Ook kan een doktersassistent bepaalde vragen van patiënten zelf afhandelen en doet een eigen spreekuur voor bijv. het meten van een bloeddruk of het geven van een injectie.
Het werk van een doktersassistent is erg afwisselend. Om dit werk goed te kunnen doen moet je verschillende vaardigheden hebben. Zo moet je bijvoorbeeld stressbestendig zijn en goed kunnen samenwerken. Je moet goed met mensen kunnen omgaan, je moet voldoende medische kennis hebben, je moet betrouwbaar zijn en je moet nauwkeurig en snel kunnen werken.
Mocht jij doktersassistent willen worden, stemmen we graag een passende opleiding met jou en jouw instroom bedrijf af.
Impressie video voor de functie Doktersassistent MBO
Persoonlijk verhaal werken op de polikliniek Gynaecologie