Navigeer door deze gids aan de hand van de onderstaande knoppen.
Sector ICT
De sectoromschrijving en het opleidingsaanbod.
De informatie- en communicatietechnologie (ICT), is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van software valt hieronder. Vaak gebeurt dit in een bedrijfskundige context. Onder communicatietechnologie worden communicatieapparatuur- en diensten gerekend.
ICT is vandaag de dag bijna overal aanwezig en de noodzaak tot gebruik wordt almaar groter. Hierdoor neemt niet alleen het belang toe, maar wordt ook het aanbod aan functies op de arbeidsmarkt steeds groter. Enerzijds zijn er binnen de ICT-mogelijkheden om je te ontwikkelen in projectmanagement en leidinggeven. Anderzijds is het ook mogelijk om je te specialiseren, bijvoorbeeld in een specifieke programmeertaal.
Duurzame werkgelegenheid komt voort uit de toenemende digitalisering. Zo behoort het Nederlandse bedrijfsleven tot één van de grootste gebruikers van de cloud. Daarnaast neemt het belang van informatiebeveiliging toe. In deze sector is onder andere een groot tekort aan software engineers, front-end developers en data-analisten.
De functieprofielen Front-End Developer en Software Engineer omvatten veel codeer werk. Als Data Analist maak je tijdens de opleiding kennis met codeertalen, maar zal je uiteindelijk niet zelf veel coderen in je werk. Het is van belang dat je de codeerders begrijpt zodat je de vertaalslag kan maken tussen de business en IT. Claudia (alumni MITW) benadrukt dat zij als data analist goed moet kunnen communiceren en samenwerken.
Deze functieprofielen zijn geselecteerd op basis van onderzoeken van het UWV over tekort-sectoren en functieprofielen. Echter zijn deze functies niet altijd startersfuncties. Zo kan het voorkomen dat je voor je omscholing start in een aanloopfunctie, maar aan het einde van je omscholing Data Analist wordt.
Front-End Developer
Een Front-End Developer (ook wel Front-End programmeur of Front-End ontwikkelaar) is verantwoordelijk voor het deel van een ontwikkelde applicatie dat aan de ‘front-end’ zit en dus zichtbaar is voor de eindgebruiker (zoals de user interface van een website). De Front-End Developer zorgt voor de verbinding tussen het design en de programmatuur. Veel Front-End Developers hebben zich gespecialiseerd in een bepaald framework of een specifieke programmeertaal (zo zijn er bijvoorbeeld NET-developers, PHP-developers, Java-developers en C++ developers). Je werkt hands-on mee aan de ontwikkeling en onderhoud van onder andere Power BI dasHBOards bij klanten en legt uit hoe Power BI werkt. Dit doe je door het geven van advies, coaching en training. Binnen je werk analyseer je data en denk je mee in oplossingen voor de klant. Door jouw werk als Front-End Developer help jij organisaties om meer waarde uit hun data te halen. Een developer kan goed analytisch denken, is accuraat, flexibel, klantgericht, resultaatgericht en doet graag aan zelfontwikkeling.
Impressie video voor de functie Front-End Developer
Impressie video voor de functie Software Engineer
Software Engineer
Een Software Engineer ontwikkelt software op basis van de behoeften van de eindgebruiker. Een Software Engineer draagt verantwoordelijkheid voor het gehele proces van het omzetten van wensen, problemen of vragen naar concrete software-oplossingen. Het gaat dus niet alleen om programmeren, maar ook om alle zaken daaromheen (zoals de planning van de werkzaamheden, het overleg met de opdrachtgever en het onderhoud van de software). Tevens ben je verantwoordelijk voor het leveren van functioneel en technisch support aan zowel de klant als de projectorganisatie. Je werkt hierbij nauw samen met klanten in hun eigen omgeving. Je zult dus moeten beschikken over sterke communicatieve vaardigheden.
Data Analist
Een Data Analist verwerkt data (gegevens) tot bruikbare of probleemoplossende informatie. Zo kan een Data Analist patronen in data ontdekken die aangeven waarom iets gebeurt (Descriptive Analytics), wat waarschijnlijk gaat gebeuren in de toekomst (Predictive Analytics) en wat gedaan moet worden om gewenste resultaten te behalen in de toekomst (Prescriptive Analytics). Hiervoor kunnen verschillende softwareprogramma’s worden gebruikt zoals de door veel bedrijven gebruikte programma’s PowerBI en Tableau. Een data analist is de primaire schakel tussen de business en de agile IT teams, van het verzamelen van informatie van verschillende stakeholders tot het analyseren van de vereisten. Je communiceert met het DevOps-team (front-end back-end developers) en staat hen bij tijdens de ontwikkelings- en testfase tot aan hoe het product in productie gaat.
Impressie video voor de functie Front-End Developer